Autor: Informer.rs

26.04.2023.

12:23

Foto:

Sport

"UBIĆEMO, ZAKLAĆEMO KO SA NAMA NEĆE" Hrvatski navijači zgrozili Evropu, pevali ustaške pesme, tukli se sa policijom...

Igrači Hajduka, mlađi od 19 godina, poraženi su od Alkmara (5:0), a Evropa bruji o njihovim navijačima, popularnoj "torcidi". Finalni meč odigran je u ponedeljak u Ženevi pred 10.000 navijača, a Hrvati su napravili haos već tokom vikenda. Potukli su se sa pristalicama Servetea, a na ulicama su mogle da se čuju i ustaške pesme.

- To je grupa ultrasa prilično poznata u lošem smislu reči u Evropi, skloni su verovanju da su gotovo svuda domaćini -  rekao je Aleksandre Brahijer, portparol ženevske policije, a prenosi "Index".

On je dodao da su pomenutu tuču policajci smirili koristeći gumene metke. Neredi su izbili uoči i nakon finalne utakmice. Huligani su u kafićima u gradu pili i odlazili bez plaćanja računa, na kraju su se sukobili sa policijom, a tuče je bilo i nakon utakmice, istakao je Brahijer.

Švajcarski "TDH" objavio je snimak na kojem se vidi "Torcida" kako na ulicama Ženeve peva ustaške pesme. Moglo je da se čuje: "Ajmo, ajmo, ustaše, ustaše, slovo u, slovo u, po kapi se šeće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće", čuje na snimku, koji možete da pogledate OVDE.

- Potpuno je neverovatno čuti ovu vrstu pozivanja na fašizam na ulicama. Nismo navikli na ovakve demonstracije pune mržnje u srcu Ženeve - rekao je Johan Gurfikil, generalni sekretar CICAD-a, švajcarske koordinacije zajednica za borbu protiv antisemitizma.