Autor: Informer.rs

07.05.2023.

20:20 >> 20:37

Foto: Reuters

Sport

ZENIT BEZ PREMCA! Osvojena PETA TITULA zaredom

Niko kao Zenit! Fudbaleri kluba iz Sankt Peterburga danas su zvanično postali novi-stari prvaci Rusije, pošto su u 26. kolu Premijer lige na svom terenu savladali moskovski Spartak sa 3:2 (2:1).

Popularni "nebeskoplavi" tako su se po peti put zaredom popeli na šampionski tron i dokazali da su bez premca u najvećoj državi na svetu. Inače, Zenitu je ovo ukupno deseta titula u istoriji, a matematički su je obezbedili četiri runde pre kraja domaćeg prvenstva.

Informer

Trener Sergej Semak osvojio svih pet vezanih titula

Tvorac ovog uspeha je trener Sergej Semak (47), koji je na klupu seo upravo 2018. godine, kada je i krenula žetva trofeja. Nekadašnji vezista osvojio je čak devet pehara, pa mnogobrojni ljubitelji fudbala u Rusije apeluju da se on imenuje i za selektora reprezentacije.

Kada je reč o igračima, blista ove sezone brazilski ofanzivac Malkom, koji je na 32 utakmice u svim takmičenjima dao 25 golova, uz devet asistencija. Tu su i naturalizovani Rus Klaudinjo, defanzivac Rodrigo, napadač Kasijera, kao i domaći igrači Mostovoj, Kuzjajev, Karavajev...

Ipak, jedina mrlja koja pada na novu titulu Zenita je što ni sledeće jeseni neće moći da igra u Ligi šampiona. Evropska fudbalska unija (UEFA) je zbog ratnog sukoba sa Ukrajinom suspendovala sve ruske klubove sa međunarodne scene.