Autor: Informer.rs

11.05.2023.

23:07

Foto: epa

Sport

VEČE PREOKRETA U LIGI KONFERENCIJA! Bazel režirao ČUDO, Vest Hem JEDVA sa Holanđanima!

Šok! Muk! Bila je Fiorentina na pragu velike pobede u prvom meču polufinala Lige konferencija protiv Bazela, a onda se za 20 minuta sve raspalo. Švajcarski velikan je posle preokreta uspeo da dođe do pobede na Artemio Frankiju pa je pred Italijanima pakleno težak zadatak da za sedam dana nadoknadi minus - 1:2 (1:0) 

Bila je Fiorentina daleko bolji rival od starta meča, a nagrada za ofanzivnu igru stigla je već u 25. minutu. Iako nije delovalo da Viola može do gola odjednom je napadač Artur Kabral ostao sam pred golom Bazela i surovo kaznio lošu reakciju protivničke odbrane. Ipak, Brazilac iz poštovanja prema bivšem klubu nije želeo da proslavi pogodak. 

Nastavila je Fiorentina da pritiska do kraja prvog poluvremena, Bazel nije mogao pošteno da priđe kaznenom prostoru domaćina, te se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću za četu Vinćenca Italijana. Nešto organizovanije delovali su Švajcarci na startu drugog poluvremena i potvrda toga stigla je posle samo dvadesetak minuta. 

Informer

Golobradi Diuf je došao do lopte na sredini terena, vukao je više od 40 metara, a onda sjajno gađao za erupciju među gostujućim navijačima. Morao je da reaguje Italijano i na teren pošalje Kastrovilija i Brekala. Ipak, nije to dalo željene rezultat pošto je Bazel u finišu meča došao do kompletnog preokreta! 

U drugom minutu sudijske nadoknade slabo je reagovala odbrana Fiorentine nakon prekida, do lopte je stigao Darijan Maleš koji je vratio u srce kaznenog prostora gde je spreman čekao Amaduni i doneo pobedu Bazelu! 

U drugom polufinalu Lige konferencija sastali su se Vest Hem i AZ Alkmar, a holandski tim bio je na pragu još jednog čuda. Nakon što su eliminisali Lacio u prethodnoj fazi takmičenja izabranici Paskala Jansena još jednom su oduševili Evropu pošto su u većem delu utakmice bili bolji rival od Čekićara. Ipak, suvi kvalitet i nešto duža klupa Dejvida Mojesa donela je trijumf premijerligašu koji će u Holandiju nositi minimalnu prednost - 2:1 (0:1). 

Bio je AZ lišen pomoći dva veoma bitna šrafa - Miloš Kerkez zbog žutih kartona nije imao pravo nastupa, baš kao ni Bruno Martins Indi koji je bio van sastava zbog povrede. Ipak, to Holanđanima nije smetalo budući da su golom Rijndersa u 42. minutu poveli sa 1:0. 

Informer

Morao je Vest Hem da se otvori na startu drugog poluvremena, zaigrali su Čekićari znatno ofanzivnije. Već u 60. minutu Boven je imao veliku šansu, ali je lopta otišla pored gola. Nekoliko trenutaka kasnije golman gostiju Metju Rajan neoprezno je reagovao u kaznenom prostoru pa je glavni arbitar Halil Umut dosudio penal koji je u gol pretvorio Said Benrama. 

Raspala se igra gostiju nakon izjednačenja Vest Hema, a kompletan preokret domaćeg sastava potvrdio je Mikel Antonio u 76. minutu. Jamajčanin se najbolje snašao posle gužve u kaznenom prostoru i osigurao lepu prednost Čekićarima pred revanš u Alkmaru za sedam dana.