13.05.2023.

18:54

Foto: Tanjug

Sport

KAKO JE TAJKUN ŠOLAK UPROPASTIO SAUTEMPTON: Od stabilnog Premijerligaša do ispadanja u drugu ligu

Posle 11 godina uspešnog igranja u Premijer ligi, Sautempton se večeras, dva kola pre kraja sezone, oprostio od elitnog ranga takmičenja i od naredne sezone biće učesnik Čempionšipa. Sunovrat stabilnog kluba počeo je onog dana kada ga je preuzeo tajkun Dragan Šolak. Do tog momenta, niko nije mogao ni da zamisli kakva će sudbina za manje od godinu i po dana sačekati "svece".

Krenimo redom. Vlasnik "Junajted grupe" i milijarder šolak kupio je klub u januaru 2022. godine za 120 miliona evra. "Sveci" su u tom trenutku bili 14. na tabeli sa 11 bodova više od zone ispadanja. Dakle, ni u kom slučaju nije delovalo da će im opstanak biti doveden u pitanje. Međutim, i tu sezonu su jedva završili u eliti, pošto su se do kraja srozali na 15. mesto, ali na samo pet bodova više od timova koji su eliminisani u niži rang.

Informer

Igrači Sautemptona

Nadali su se navijači da će u sezoni koja još teče biti bolje, ali su se prevarili. Sautempton je do početka igrao loše i retko je uspevao da poveže dva meča bez poraza. Tim je vodio Ralf Hasenhitl do 7. novembra, kada je zamenjen zbog loših rezultata. Na njegovo mesto došao je Nejtan Džons, ali i on je u februaru dobio otkaz. Zatim je doveden Ruben Seles sa namerom da prodrma ekipu i pomeri se nekako sa poslednjeg mesta, na kojem je klub već tada obitavao. Ni on se nije proslavio. Nastavio je da niže poraze, a agonija je postala još veća kada ga je u osmini finala FA Kupa izbacio četvrtoligaš Grimzbi. Bio je to pokatatelj da klubu nema spasa.

Informer

Dragan Šolak

Oni najvatreniji navijači i dalje su se nadali da nešto može da se promeni i pozivali su se na reči tajkuna Šolaka, koje je izgovarao kada je kupovao Premijerligaša. Nije jasno šta su bile namere prvog čoveka Sautemptona, jer nije ispunio ništa od onog što je govorio. Umesto da zaustavi sunovrat velikog kluba, jednostavno ga je pustio da potone.