Autor: Informer.rs

14.05.2023.

10:30

Foto: AP/Photo

Sport

ARTETINA POSLEDNJA NADA JE NJEGOV EVERTON! Mogu li "karamele" na "Gudisonu" da zaustave MANČESTER SITI?

"Karamele" bi eventualnom pobedom napravile ogroman korak u borbi za opstanak, jer su trenutno prvi tim iznad zone ispadanja. U isto vreme, klub sa "Gudisona" bi do daske zakuvao šampionsku trku i učinio uslugu Arsenalu, koji bi u tom slučaju mogao pobedom nad Brajtonom (17 časova) mogao da priđe vodećim "građanima" na bod zaostatka.

Tome se nada i menadžer "tobdžija", Mikel Arteta, koji je inače šest sezona nosio dres Evertona, od 2005. do 2011. i za to vreme je klub iz Liverpula bio maltene redovan učesnik evrokupova i 2009. godine stigao je do finala FA kupa.

- Znaćemo rezultat meča na "Gudisonu" pre nego što izađemo na megdan Brajtonu. Naravno da ćemo se interesovati, a i nemoguće je da se pravimo ludi, da nas ne interesuje. Da li ćemo gledati Everton - Siti? Verovatno nećemo, ipak moramo da se fokusiramo na svoj meč i da se pripremimo na pravi način - rekao je Arteta.

Svestan je, međutim, i španski stručnjak da je jako težak posao pred fudbalerima Šona Dajča pošto im u goste dolazi mašinerija Pepa Gvardiole koja je u poslednjih deset ligaških utakmica zabeležila isto toliko pobeda. Jedan od tih trijumfa bio je upravo nad Arsenalom u direktnom obračunu za prvo mesto (4:1).

"Građani" su trenutno prvi na tabeli sa 82 boda, dok Arsenal ima samo bod manje, a oba tima zaključno s današnjim mečevima imaju da odigraju po tri utakmice do kraja sezone.

Everton nije u toliko impresivnoj formi, ali navijače "karamela" može da raduje odlično izdanje ekipe na poslednjem susretu protiv Brajtona (5:1). 

Dvajt Meknil je u tom susretu bio izuzetan, upisavši dva gola i jednu asistenciju. Otkako je Dajč preuzeo klupu Evertona u februaru, Meknil je učestvovao u postizanju više golova od bilo kog drugog igrača Premier lige (pet golova, dve asistencije).

Informer

 

Pobedom nad Brajtonom, "plavi" iz Liverpula su prekinuli niz od sedam utakmica bez pobede (četiri remija, tri poraza). To je ujedno bila i prva utakmica u kojoj su postigli više od jednog gola još od 22. oktobra kada su savladali Kristal Palas 3:0 i prva pobeda u gostima od 2. oktobra (2:1 Sautempton).

"Gudison Park" je daleko od neosvojive tvrđave ove sezone, pošto su domaćini ekipa koja je postigla najmanje golova na svom terenu u Premijer ligi ove sezone, svega 15.

Nalaze se na 17. mestu, iznad zone ispadanja "za dlaku", pošto imaju samo bod više od "davljenika" Lidsa, odnosno dva od Lestera.

Informer

 

Sada im "na noge" dolazi tim Mančester sitija koji je neporažen u 21. utakmici u svim takmičenjima, od kojih su trijumfovali u čak 17, a tri od četiri remija su bili u Ligi šampiona. Za poraz u Premijer ligi ne znaju od 5. februara, kada ih je porazio Totenhem 1:0.

Zanimljivo je da je ovaj meč trebalo da bude odigran u subotu, ali je termin naknadno promenjen, jer se u Liverpulu juče održavalo finale izbora za pesmu Evrovizije. Promena je termina ne odgovara Sitiju, jer će imati manje vremena za pripremu revanš meča polufinala Lige šampiona protiv Real Madrida, pa se zbog toga bunio i menadžer "građana" Pep Gvardiola.

- Nije mi to jasno, ne mogu ni da razumem ni da opravdam takvu odluku. Isto tako, ne pada mi na pamet da se oko toga dalje raspravljam, kad već nemam nikakvu mogućnost da utičem na konačnu odluku. Ne odgovara nam, ali moraćemo da se prilagodimo - rekao je Gvardiola.
 

Kladionice daju malu šansu Evertonu, te je kvota na njihov eventualni trijumf 7.50, odnosno 5.25 za nerešeni rezultat sa silovitim "građanima" iz Mančestera.