Autor: Informer.rs

23.05.2023.

06:40

Foto: Starsportphoto

Sport

POLA LIGE ŠAMPIONA VEĆ POPUNJENO! Tu je Zvezda, a čeka se još 16 učesnika!

Budući da će velika reforma Lige šampiomna stupiti na snagu od 2024. godine, u narednoj sezoni će poslednji put biti grupna faza sa 32 tima.

Premijer liga, La Liga, Serija A i Bundesliga su dale po četiri kluba, a po dva idu Francuskoj i Portugalu. Pored toga, plasmanom u grupnu fazu biće zbog nacionalnog koeficijenta nagrađeni šampioni Holandije, Austrije, Škotske i Srbije.

Od preostalih osam ulaznica, šest će biti dodeljeno putem kvalifikacija. Pored toga, aktuelnim šampionima i pobednicima Lige Evrope dozvoljeno je da učestvuju, pa čak i da se nađu u prvom šeširu u žrebu - baš kao i šampioni najboljih nacija.

Ako se pobednici Lige šampiona već kvalifikuju kroz ligu - kao što bi bio slučaj sa Mančester Sitijem i eventualno Interom iz Milana - 11. najbolja asocijacija na UEFA rang listi će imati koristi - ove godine to je Ukrajina, a tamo je još sve otvoreno i tri tima se bore za titulu.

Ako su pobednici Lige Evrope već u Ligi šampiona, Francuska, koja je peta na UEFA rang listi, dobija fiksno treće mesto. To je gotovo nemoguće u ovogodišnjem finalu Lige Evrope u duelu između Rome i Sevilje. Verovatnije je da će Italija ili Španija dobiti peto mesto.

U Italiji je verovatno i Lacio u grupnoj fazi, a blizu plasmana su Inter i Milan, iako ima da se odigraju još dva kola.

U Bundesligi Union Berlin drži četvrto mesto sa istim brojem bodova kao i Frajburg (59). U poslednjem kolu Berlinci dočekuju Verder i pobedom će se plasirati u Ligu šampiona, dok Frajburg ima teško gostovanje u Frankfurtu.

U Engleskoj uz Siti i Arsenal Njukasl i Mančester Junajted najverovatnije će igrati grupnu fazu, dok se u Španiji Real Sosijedad nalazi najbliže da se pridruži Barsi, Atletiku i Realu jer ima +5 u odnosu na petoplasirani Viljareal tri kola do kraja.

U Francuskoj Lens je za sada najbliže jer ima +5 u odnosu na Marsej dva kola pre kraja.

Ovih 16 timova već se plasiralo u grupnu fazu Lige prvaka:

Nemačka: Borusija Dortmund, Bajern, Lajpcig (+1)
Engleska: Mančester Siti, Arsenal (+2)
Španija: Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid (+1)
Italija: Napoli (+3)
Francuska: Pariz Sen Žermen (+1)
Portugal: Benfika, FC Porto

Srbija : Crvena zvezda
Holandija: Fejenord
Austrija: Salcburg
Škotska: Seltik