27.05.2023.

06:41 >> 02:10

Foto: EPAIMAGES

Sport

SRBI POSTE U NAJJAČIM EVROPSKIM LIGAMA! Evo koji naši fudbaleri su uspeli da osvoje trofeje ove sezone

Mali je broj srpskih fudbalera kojima je sezona na izmaku bila berićetna, kada je reč o klupskim trofejima!

Nijedan od naših igrača koji nastupaju u zemljama "liga petice" (Engleska, Španija, Italija, Nemačka i Francuska) nije u ovoj takmičarskoj godini uspeo da se domogne šampionske titule. A, računajući ostala domaća takmičenja u pomenutim državama izuzetak je Veljko Birmančević, jer je sa Tuluzom uspeo da osvoji Kup Francuske.

Dakle, praznih šaka ostali su Dušan Tadić (Ajaks), Sergej Milinković Savić (Lacio), Dušan Vlahović i Filip Kostić (Juventus), Aleksandar Mitrović i Saša Lukić (Fulam), Vanja Milinković Savić, Ivan Ilić i Nemanja Radonjić (Torino), Luka Jović, Nikola Milenković i Aleksa Terzić (Fiorentina), Andrija Živković (PAOK)...

Informer

Pavlović se ove sezone oprobao i u Ligi šampiona

Od standardnih srpskih reprezentativaca koji nastupaju u inostranstvu, jedino je defanzivac Strahinja Pavlović sa Salcburgom postao prvak Austrije. Mladom štoperu je to ujedno i prvi šampionski pehar u karijeri, pošto je prethodno sa Partizanom osvojio Kup Srbije 2019.

- Osećam se fenomenalno, pogotovo što je borba za titulu bila izuzetno napeta. Šturm nas je pratio tokom cele sezone, pobedili smo ga minulog vikenda i na najlepši način obezbedili tron i plasman u Ligu šampiona. Iza mene je odlična sezona, pronašao sam idealan klub i uživao. Dobio sam kontinuitet utakmica, ono što nisam imao u prethodnim timovima, posle odlaska iz Partizana. Brzo sam se uklopio u ekipu, bio sam konstantan u formi, što sam osetio i pri dolasku na reprezentativne akcije. Nadam se da će mi i naredna sezona biti podjednako uspešna - izjavio je nedavno Strahinja Pavlović za "Žurnal".

`Orlovi` u evropskim finalima

Što se tiče evropskih takmičenja, srpski fudbaleri još imaju izgledne šanse da podignu neki trofej. U finalu Lige Evrope (31. maja u Budimpešti) igraće Sevilja, našeg golmana Marka Dmitrovića i univerzalca Nemanje Gudelja protiv Rome, čije boje brani Nemanja Matić. Za pehar Lige konferencija u dresu Fiorentine boriće se Luka Jović, Nikola Milenković i Aleksa Terzić protiv Vest Hema (7. juna u Pragu).

Među onima koji su uspeli da slave u nacionalnim prvenstvima nalaze se još i levi bek Dimitrije Kamenović (Sparta Prag - Češka), golman Vladan Kovačević i defanzivac Milan Rundić (Rakov - Poljska) i krilo Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava - Slovačka).

Veoma uspešan bio je i ofanzivni vezista Mijat Gaćinović. Nekadašnji prvotimac Vojvodine predvodio je atinski AEK do "duple krune" u Grčkoj posle čak 45 godina, a on je na 35 utakmica dao devet golova, uz pet asistencija.

Ovaj spisak bi već večeras mogao da se poveća za još jedno ime, pošto je levi bek Mihailo Ristić nadomak titule sa Benfikom u portugalskoj Primeiri. Lisabonski "orlovi" u poslednjem kolu dočekuju Santa Klaru, a trenutno imaju dva boda više od Porta.

U zemljama iz našeg okruženja na tronu su završili vezista Marko Pavlovski, desni bek Uroš Ignjatović i krilo Filip Knežević (Budućnost Podgorica - Crna Gora), štoper Slobodan Jakovljević (Zrinjski - BiH), kao i defanzivci Sava Radić (Struga - Severna Makedonija) i Đorđe Crnomarković (Olimpija Ljubljana - Slovenija).

Što se tiče Kup takmičenja, tu su naši internacionalci bili za nijansu uspešniji. Do trofeja su uspeli da stignu štoper Nemanja Miletić (Omonija - Kipar), levi bek Filip Mladenović (Legija - Poljska), vezista Mihajlo Banjac (Krasnodar - Rusija) i centarfor Vukašin Jovković (Makedonija GP - Severna Makedonija), dok je vezista Marko Grujić sa Portom uzeo Liga kup i Superkup Portugala.

Nekadašnji član Crvene zvezde, a sada prvotimac popularnih "zmajeva" imaće šansu da se domogne i Kupa, pošto njegov tim tek treba da odigra finale sa Bragom (4. juna), čije boje na pozajmici brani naš Uroš Račić. Isto važi i za napadača Danijela Aleksića, koji će se 11. juna sa Bašakšehirom boriti protiv Fenerbahčea za pehar Kupa Turske.

Srpski fudbaleri koji su ove sezone osvojili trofeje

Strahinja Pavlović                            Salcburg/ titula u Austriji

Slobodan Jakovljević                     Zrinjski/ titula i Kup BiH

Mijat Gaćinović                                AEK/ titula i Kup Grčke

Marko Pavlovski                               Budućnost/ titula u Crnoj Gori

Uroš Ignjatović                                 Budućnost/ titula u Crnoj Gori

Filip Knežević                                   Budućnost/ titula u Crnoj Gori

Dimitrije Kamenović                        Sparta Prag/ titula u Češkoj

Veljko Birmančević                          Tuluz/ Kup Francuske

Vladan Kovačević                             Rakov/titula u Poljskoj

Milan Rundić                                     Rakov/titula u Poljskoj

Filip Mladenović                               Legija/Kup Poljske

Marko Grujić                                     Porto/ Superkup i Liga Kup Portugala

Mihajlo Banjac                                  Krasnodar/Kup Rusije

Nemanja Miletić                                Omonija/ Kup Kipra

Sava Radić                                     Struga/ titula u S. Makedoniji

Vukašin Jovković                           Makedonija GP/ Kup S. Makedonije

Đorđe Crnomarković                         Olimpija/ titula i Kup u Sloveniji

Aleksandar Čavrić                             Slovan B./ titula u Slovačkoj