Autor: Informer.rs

06.06.2023.

06:30

Foto: REUTERS/Heiko Becke

Sport

BELINGEM KRALJ TINEJDŽERA: Deset NAJSKUPLJIH "dečaka" iz sveta FUDBALA

Pristup brojnih evropskih klubova poslednjih sezona značajno se promenio, pa su najinteresantniji igrači oni pred kojima je velika budućnost. Zbog toga, klubovi koji su poznati kao "rasadnici" talenata zarađuju najviše, a neki od perspektivnih igrača već su postali članovi onih "najvećih". 

10. Lukas Gorna Duat 

Odavno je RB Salcburg pod budnim okom evropskih velikana budući da je austrijski šampion poznat kao proizvođač talenata. Spisak igrača koji su ponikli u Mocartovom gradu je podugačak, a naredni projkat Salcburga je francuski vezista Lukas Gorna Duat. 

Informer

Radi se o momku rođenom 2003. koji je fudbalsku karijeru započeo u Torsiju, ali je sa 14 godine pojačao Sent Etjen. Dve godine proveo je u prvom timu francuskog velikana pre nego što je prošle sezone, nakon što je Sent Etjen ispao iz Lige 1 pojačao Salcburg u  transferu teškom 13.000.000 evra. 

Ove sezone je u dresu Bikova upisao 33 uktamice i zabeležio jednu asistenciju. Gorna Duat pokriva poziciju zadnjeg veznog, a zbog stila igre mnogi ga porede sa Ngolo Kanteom. Trenutna tržišna vrednost procenjena je na 23.000.000 evra, prenosi portal "FootbalTransfer.com". 

9. Romeo Lavia 

Nakon pune decenije Sautempton ispao je iz Premijer lige, te se očekuje da će Sveci tokom letnjeg prelaznog roka drastično promeniti sastav. Jedan od igrača koji je privukao pažnju brojnih klubova je Romeo Lavia. 

Belgijanac je svoj fudbalski put počeo u Anderlehtu, ali nikada nije debitaovao za prvi tim briselskog velikana. Već 2021. godine kao slobodan igrač prešao je u Mančester siti, a prošle sezone je za 12.300.000 evra pojačao Sautempton gde je upisao svoje prve seniorske minute. 

Informer

Lavia je ove sezone odigrao 35 utakmica u svim takmičenjima, bio je izuzetan u Premijer ligi, jedan od retkih koji su pružali dobre partije tokom čitave takmičarske godine, a time je privukao pažnju Liverpula. Redsi spremaju rekonstrukciju veznog roda, Belgijanac je na spisku potencijalnih pojačanja, ali bi za njega velikan sa Enfilda morao da izvoji oko 24.000.000 evra. Najmanje...

8. Matis Tel 

Visoko na listi najvećih talenata sveta već drugu godinu zaredom nalazi se Matis Tel. Francuski napadač prošle godine iz Rena otišao je put Minhena gde je u taboru Bajerna trebao da nasledi Roberta Levandovskog. Ipak, 18-godišnji golgeter nije se snašao u Bavarskoj pošto je na 28 utakmica u svim takmičenjima postigao svega pet golova. 

Informer

Reč je o momku koji je nedavno ušao u svet odraslih budući da je 18 godina napunio 27. aprila, a koji iza sebe ima pozamašno seniorsko iskustvo. Bajern je za njegov transfer izdvojio 20.000.000 evra, a po trenutnoj vrednosti Tel je procenjen na pet miliona evropskih novčanica više. 

7. Anđelo Gabrijel

Brazilski "vunderkid" jedini je igrač iz "top 10" koji još uvek nastupa van Evrope. To bi uskoro moglo da se promeni budući da je ofanzivac Santosa privukao pažnju gotovo svih evropskih klubova. Mnogi u njemu vide novog Nejmara koji bi mogao i da nadmaši svog sunarodnika. 

Anđelo je rođen u Braziliji, ali je čitavu karijeru proveo u dresu Santosa. Ove sezone je debitaovao za prvi tim, upisao čak 28 utakmica u svim takmičenjima, postigao dva i namestio jedan gol. U dresu reprezentacije do 16 godina nastupao je šest puta, a nedavno je postao omladinski reprezentativac. 

Informer

Njegova vrednost procenjena je na oko 25.500.000 evra i očekuje se da već ovog leta stigne u Evropu. Gde? To još uvek nije poznato, ali se najviše priča o Čelsiju. 

6. Đorđo Skalvini

Ozbiljnu rekonstrukciju tima sproveo je Đanpjero Gasperini u Atlanti uoči početka sezone, a Boginja provincije u budućnosti bi mogla da ima ogromnu korist od toga. Promovisao je klub iz Bergama Hjulmanda koji je potpuno eksplodirao, ali je malo ko oduševio Evropu kao što je to u prethodnih godinu dana uradio Đorđo Skalvini. 

Momak rođen 2003. godine ove sezone dominirao je u Seriji A, odigrao čak 34 utakmice u svim takimičenjima, upisao dva gola i dve asistencije, a dobrim partijama zaslužio je poziv seniorske reprezentacije. Iako ima svega 19 godina, Skalvini je odigrao četiri meča za nacionalni tim, a u redu za njegov potpis stoji veliki broj klubova. 

Informer

Ipak, čini se da će Skalvini karijeru nastaviti u Interu koji se sprema za život posle Milana Škrinijara. Jasno je da će Neroazuri morati da izvoje ogroman  novac za mladog Italijana čija je tržišna vrednost procenjena na 27.000.000 evra! 

5. Vilfred Gnonto

Pisali smo o Romeu Laviji kao jednom od igrača koji bi mogao da promeni sredinu nakon eliminacije Sautemtpona iz Premijer liga, a slična sudbina čeka Vilfreda Gnonga. Italijan je ove sezone nastupao za Lids, velikan iz Jorkšira takođe se vraća u Čempionšip zbog čega je Italijan postao interesantan većini klubova sa Ostrva. 

Radi se o standardnom reprezentativcu Italije koji ima svega 19 godina. Uoči prethodne sezone je iz Ciriha za svega 4.500.000 evra pojačao Lids, a ove godine je na 45 utakmica postigao šest i namestio pet golova u svim takmičenjima (gol i asistencija u kvalifikacijama za Ligu Evrope u dresu Ciriha). 

Informer

Tržišna vrednost Vilfreda Gnonga procenjena je na 30.000.000 evra čime spada u red najskupljih tinejdžera na svetu. 

4. Jusufa Mukoko

Veliki skandal izazvale su glasine iz Afrike da je Jusufa Mukoko lažirao svoje papire, te da se radi o igraču od preko 30 godina, a ne tinejdžeru kako stoji u zvaničnim knjigama. Nakon nekog vremena, situacija se stižala, a mladi napadač Borusije Dortmund sjajnim igrača u dresu Milionera podigao svoju cenu na 33.000.000 evra. 

Mukoko rođen je u Kamerunu, ali je kao mali došao u Nemačku zbog čega je odabrao dres Pancera umesto afričke selekcije. Napadač Borsije već je debitovao i za prvi tim, a ove sezone je u dresu Bundeslige upisao 35 nastupa, uz sedam golova i šest asistencija u svim takmičenjima. 

Informer

3. Antonio Silva 

Sinonim  za dobro poslovanje poslednjih godina postala je Benfika. Portugalski velikan iz sezone u sezonu pravi ogroman profit od prodaje igrača, ali uprkos tome uspeva da ostane u samom vrhu domaćeg i evropskog fudbala. Zimus je iz kluba otišao Enco Fernandez, a naredna velika prodaja Orlova mogao bi da bude Antonio Silva. 

Informer

Portugalski štoper eksplodirao je ove sezone, odigrao čak 46 utakmica i postigao pet golova. Sjajnim igrama u dresu Benfike zaslužio je i poziv u reprezentaciju, debitovao je 2022. godine na Mundijalu u Kataru, a trenutna vrednost procenjana mu je na 44.000.000 evra! 

2. Gavi 

Nakon nekoliko sezona posta Barselona je uspela da osvoji titulu u Primeri, a jedan od najvećih "krivaca" za to je Gavi. Talentovani vezista, iako ima svega 19 godina, bio je nosilac igre katalonskog giganta, postao standardan reprezentativac Španije zbog čega ga mnogi smatraju naslednikom Ćavija i Inijeste. 

Informer

Iz Barselone mogao bi da ode samo u slučaju da Katalonci ne uspeju da srede finansiske probleme, što nije nemoguće, ali je teško zamisliti da će se velikan sa Nou Kampa odreći najvećeg talenta u klubu. Gavi bi Barsi mogao da donese preko 80.000.000 evra profita, za njega se interesuju Bajern i Liverpul. 

1. Džud Belingem 

Transfer Džuda Belingema u Real Madrid je gotova stvar, ali je Englez, zbog godina, morao da se nađe na ovoj listi kao najskuplji tinejdžer. Tačnih informacija o visini obeštećenja nema, ipak, nemački mediji prenose da će Blankosi za vezistu Borusije Dortmund platiti fiksno 100.000.000 evra, a da bi transfer kroz bonuse mogao da dostigne čak 150.000.000 evra. 

Džud Belingem je ove sezone postigao 14 golova, podelio sedam asistencija na 42 utakmice, a u dresu reprezentacije Engleske nastupao je već 24 puta, a upisao je i svoj prvenac u nacionalnom timu.