Autor: Informer.rs

08.06.2023.

11:10 >> 13:23

Foto: privatna arhiva/ Srbija Manhajm

Sport

SRBI U SVETU! Fudbalski klub Srbija iz nemačkog Manhajma: Cilj nam je izgradnja stadiona i ulazak u viši rang! (FOTO)

Ekipa Srbije iz Manhajma nastala je 2006. godine spajanjem dva kluba, Jadrana i Sloge. Jadran, prvi ovakav tim u Nemačkoj osnovan je 1969. od strane gastarbajtera sa prostora bivše Jugoslavije.

U razgovoru sa sekretarom (i mnoštvom drugih funkcija) Aleksandrom Mitrovićem, Informer je saslušao izuzetno zanimljivu priču o ovom "projektu".

- Na samom početku FK Srbija igrali smo u privatno organizovanim ligama. Kada je Mirko Jozić preuzeo kormilo kluba početkom 90-ih, učestvovali smo na redovnom takmičenju u okrugu Manhajm. Od kada se klub zove FK Srbija, stvari su samo išle nabolje. Tim je 2019. godine ušao u Landesligu Rajn-Nekar (sedma liga), a to je najviši plasman neke ekipe srpskih korena u Nemačkoj do sada. Veliki deo zasluga ide našem bivšem treneru Kristijanu "Kiću" Spreakoviću, koji je nažalost preminuo 2022. godine - rekao je Mitrović.

Informer

FK Srbija

Nakon skromnih i teških početaka, usledio je period ogromne zainteresovanosti tamošnjih naših ljudi za razvitak kluba koji sada ima i drugi tim.

- FK Srbija danas ima dve selekcije. Prvi tim igra u Krajsligi (osmi rang) i sutra igra utakmicu za ulazak u Lanesligu (sedma liga), iz koje smo prošle godine ispali. Drugi tim je osnovan 2020. i igra u privatnoj ligi u Manhajmu, gde su ove sezone bili vicešampioni. Gotovo čitav tim čine "novi" gastarbajteri u Nemačkoj. Klub se finansira od sponzora i članarina. Najveće zasluge idu porodici Jozić, bez koje ovaj klub ne bi ni postojao. Trenutni predsednik kluba je Srđan Jozić koji, zajedno sa mnom (sekretar Aleksandar Mitrović prim.aut.) vodi ekipu i slaže sve kockice. Proširenu upravu čine blagajnik Radovan Spasojević i potpredsednik Dušan Dautović. Sledeće sezone poziciju sportskog direktora preuzima Aleksandar Šorda - nastavio je Mitrović.

Dresovi ovog kluba neodoljivo podsećaju na dresove "orlova", pa nas je zanimalo da li su dresovi možda bili poklon od Fudbalskog saveza Srbije.

- Dresovi su našeg dizajna i proizvedeni su na Balkanu. Po tome smo ovde jedinstveni i ističemo se. Svi igrači dobijaju opranu odeću i dresove od kluba.  Tim se sastoji od 80% srpskih igrača koji su, ili rođeni ovde ili su pristigli u međuvremenu "trbuhom za kruhom".  Ostatak tima trenutno čine Nemci, Grci, Azijati i Afrikanci. Ekipa je uvek dobro "izmešana" iz sezone u sezonu i to nas čini jedinstvenim u regionu - rekao je Mitrović.

Informer

Dušan Lazić, Aleksandar Mitrović, Srđan Jozić i Radovan Spasojević - uprava "Srbije"

Za kraj, pomenuli smo ambicije kluba u nekom narednom periodu.

- Cilj kluba je da u narednih nekoliko godina ima svoj stadion. Tada bismo imali prostora i kapaciteta za osnivanje mlađih kategorija. To je sledeća velika tačka u istoriji našeg kluba - završio je Mitrović.

Meč za plasman u viši rang "naši Nemci" igraju u subotu od 15 časova protiv ekipe Horenberga.

Informer

Najava sutrašnjeg meča

Momci, puno sreće i uspeha u daljem radu!