Autor: Informer.rs

10.06.2023.

18:31

Foto: EPAIMAGES

Sport

SEĆATE LI SE ŠTA JE BILO PROŠLI PUT U ISTANBULU?! Ševčenko još sanja 2005. i Jiržija Dudeka (VIDEO/FOTO)

Bila je to spektakularna utakmica, odigrana u izuzetnoj atmosferi, a ostao je zabeležn jedan od najvećih preokreta u finalima evrokupova.

Milan je imao tim koji je bio strah i trepet, počev od golmana Dide, preko Neste i veterana Maldinija, pa onda Kafua, Stama, Gatuza, Pirla, Sedorfa, Kake, Ševčenka i Ernanda Krespa! A na klupi - don Karlo Anćeloti.

S druge strane terena bio je "malerozni" Liverpul, koji je tada već deceniju i po kukao kako ne može do trofeja u Premijer ligi. Na terenu ga je predvodio kapiten Stiven Džerard, ali imena igrača koji su na kraju podigli "ušati pehar" i danas se manje pamte od Milanovih "aždaja". Osim Džerarda, tu su bili Milan Baroš, Hari Kjuel, Jon Arne Rise, Luis Garsija, Ćabi Alonso, Đimi Traore, Sami Hipija, Džejmi Karager, Stiv Finan i golman Jirži Dudek! 

 

Informer

Liverpul, prvak Evrope 2005.

Upravo je njega pomenuo Andrej Ševčenko dok se uoči novog spektakla na Bosforu prisećao čuvene utakmice iz 2005. Dudek je odbranio upravo Ševčenku zicer pri rezultatu 3:3 u 118. minutu, a onda je u penal seriji, kojom je okončano spektakularno finale, odbranio šuteve Seržinju, Pirlu i - opet Ševi.
 

Informer

Dudek brani penal Ševčenku


- Nije to bila utakmica Ševčenko - Dudek, već Milan - Liverpul. Međutim, svi znamo šta se desilo i kako se završilo i istina je da još sanjam Dudeka. Nije lep osećaj, ne sećam se tog finala po dobrom. Uvek kad dođete do finala i izgubite to je bolno, pogotovo na onakav način. Srećom, uspeo sam da osvojim Ligu šampiona, pa mi je danas lakše da pričam o svemu tome - surovo je iskren Ševčenko.
 

Informer

Andrej Ševčenko


I dalje se ne sećate?! Bio je to meč u kojem je Milan odigrao nestvarno prvo poluvreme i totalno razmontirao Engleze (3:0). Maldini je dao gol već u prvom minutu, a za kraj prvog dela igre Ernan Krespo je u 39. pa u 44. ponovo matirao Dudeka. Upravo je široki osmeh argentinskog napadača dok odlazi na pauzu i ponaša se kao da je posao završen ostao kao jedan od najupečatljivijih detalja finala. Jer ni Krespo, ni ostali "rosoneri", a bogami ni najokoreliji navijači Liverpula nisu mogli ni da naslute kakav se uragan sprema u nastavku.
 

Informer