13.06.2023.

10:19

Foto: EPAIMAGES

Sport

ŠEIK IZ KATARA IMA NOVU IGRAČKU: Istresao pet milijardi dolara za Mančester junajted

Gotovo je, Mančester junajted ima nove vlasnike. Šeik Jasim Bin Hamed al Tani, inače sin bivšeg premijera Katara Jasima bin Žabera Al Tanija, kupio je Mančester junajted. On je za svog novog ljubimca izdvojio pet milijardi dolara i postao vlasnik sto odsto akcija kluba.

Godinama se pričalo da porodica Glejzer, u čijem vlasništvu se nalazi klub iz Mančestera, želi da proda klub. U poslednje vreme, javljalo se mnogo zainteresovanih strana, a najbliži kupovini bio je britanski milijarder Džimi Retklif. Međutim, iskustvo nas uči da kad šeici iz Katara ili Saudijske Arabije nešto požele, a može da se kupi novcem, svi ostali sa njima gube trku. Tako je bilo i ovog puta.

Bogati šeik iz Katara izneo je ponudu koju niko nije mogao da nadmaši. Vest je prvi objavio katarski "Al Vatan", inače medij koji je u vlasništvu oca novog vlasnika Junajteda. 

Engleski fudbal, a čini se i evropski uopšte, polako postaje fudbal arapskih zemalja. Derbi Mančester junajteda i Mančester sitija sada će biti borba za slavu šeika iz Katara i Abu Dabija. Fudbalski klub Njukasl kupila je proodica iz Saudijske Arabije, Pariz Sen Žermen je u vlasništvu kraljevske katarske porodice. 

Informer

Porodica Malkolma Glejzera imala je sto odsto kluba u svom vlasništvu od 2005. do 2012. godine. Zatim je Mančester izašao na njujoršku berzu i podeljen je na nekoliko vlasničkih struktura. Sada će opet imati samo jednog gazdu.