Autor: Informer.rs

16.06.2023.

12:50

Foto: Tanjug/AP

Sport

PROZIVKE PRED FINALE LIGE NACIJA: Ako je DALIĆ tako dobar, zašto još uvek vodi HRVATSKU!?

Postala je Hrvatska fudbalska velesila, to je sada svima jasno. Svima sem Špancima, čini se... Nakon što je Furija izborila finale Lige nacija u kom će se sastati upravo sa Vatrenima, madridski AS pozabavaio se narednim rivalom reprezentacije, a glavni fokus bio je na selektoru Zlatku Daliću.

"Zašto niko ne dovede Zlatka Dalića?", naslov je AS-a. Pitanje je jasno, zbog čega hrvatski selektor još uvek nije dobio unosu ponudu od nekog velikog evropskog kluba nakon sjajnih rezultata koje je osvario sa Vatrenima u poslednjih pet godina. Hrvati su osvojili srebro i bronzu na prethodna dva Svetska prvenstva, a u nedelju će se boriti za titulu u Ligi nacija. 

Pitaju se Španci u čemu je "caka" i zbog čega Dalić nikada nije dobio šansu da predvodi velikana na klupskom nivou. Navode da je jedan od razloga njegova ljubav prema Hrvatskoj, ali se postavlja pitanje zašto i kako njegovo ime nikada nije dovedeno u vezu sa nekim klubom. 

AS nastavlja da analizira čitavu stvar, a kao glavni razlog za to vide činjenicu da je Dalićev uticaj na reprezentaciju minimalni. Odnosno, Španci smatraju kako je Hrvatska do vrhunskih rezultata došla pre svega zbog sjajnih igara Luke Modrića, kasnije i njegovih saigrača - Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Ivana Rakitića, Matea Kovačića i ostalih. 

Informer

Pored toga, Španci razlog u tome što Dalić nije interesantan evropskim velikanima vide u stilu hrvatske igre. Naime, uprkos osvojenim medaljama na Mundijalima, Hrvati nikada nisu oduševili javnost, na oko, lepim fudbalom. Uglavnom je to bila borba, volja i požrtvovanje, a AS podseća da je Dalićeva biografija pre dolaska na kormilo reprezentacije izuzetno skromna. 

Iako su pošteno "prozvali" selektora Hrvatske, španski mediji rešili su da finiširaju lepom porukom, a sve uoči finala Lige nacija. Naime, pozvao se AS na izmene za kojima je posegao Zlatko Dalić tokom utakmice protiv Hrvatske i pozvao svetsku javnost da mu udeli nešto veće zasluge nakon vrhunskih rezultata. 

"Protiv Holandije je doneo velike i važne odluke, Perišića je stavio na bok, Modriću dao ekstremnu slobodu i uveo Petkovića u produžetku. Pobedio je sa stilom, a sve to bez povređenog Joška Gvardiola, bez straha se "kladio" na Šutala. Možda je vreme da mu damo veće zasluge", navodi se u poslednjem pasusu teksta o Daliću.