Autor: Informer.rs

23.06.2023.

22:45

Foto: EPA

Sport

ŠIRI SE FUDBALSKA IMPERIJA: Gazda ČELSIJA kupio francuskog VELIKANA!

Pre godinu dana Tod Boli je uz, ruku na srce, veliki pomoći Vlade Velike Britanije uspeo da natera Romana Abramoviča da proda Čelsi. Američki milijarder postao je novi gazda Plavaca, ali njegova era na Stamford Bridžu nije počela onako kako su se navijači londonskog kluba nadali. 

Naime, Čelsi je uprkos ogromnim ulaganjima završio na sedmom mestu u Premijer ligi i tako ostao bez učešća u Ligi šampiona. Klub je pod prismotrom UEFA zbog finansijskog fer-pleja, a to je samo početak problema budući da u Engleskoj zahtevaju provere u vlasničkoj strukturi zbog mutnih poslova sa Saudijskom Arabijom. 

I dok po prostorijama Čelsija vrše brojne provere, Tod Boli je rešio da proširi svoju fudbalsku imperiju, kako je uostalom bilo i najavljeno. Amerikanac je danas postao većinski vlasnik francuskog Strazbura koji je prošlu sezonu u Ligi 1 završio na 15. mestu. 

Prema postignutom dogovoru, predsednik Strazbura, a nekadašnji fudbaler Vest Hema, Portsumta i Blekburna - Mark Keler, ostaće na svojoj funkciji i u budućnosti budući da je Boli kupio deonice, a ne ceo klub. 

Informer

Jasno je da Tod Boli ima u planu stvaranje čitave "porodice" klubova, nešto nalik onome što rade vlasnici Mančester sitija sa svojom "Siti grupom", a možda je najbolji primer za to "Red Bul" koji je svoje poslovanje raširio na svim kontinentima pa tako postoji RB Bragantino, RB Lajpcig, RB Njujork, RB Salcburg... 

- Iako zbog finansija nismo bili prisiljeni da uradimo ovo, svesni da smo dostigli vrhunac odlučili smo se na ovaj potez kako bi nastavili "trku". Želimo da dobijemo novu dimenziju, a za tako nešto nam je potrebna čvrsta struktura sposobna da prati naš razvoj i ambicije. Stoga sam oduševljen perspektivnom koju smo doobili. Želim da poželim dobrodoišlicu novom strateškom investitoru sa kojim ćemo ubrazti ambicije kluba - rekao je Mark Keler. 

U planu Toda Bolija je kupovina još nekoliko klubova, poslednjih meseci se šuškalo o tome da Amerikanac uskoro želi klub i u Portugalu.