Autor: Informer.rs

25.06.2023.

23:50

Foto: Reuters

Sport

ŠPANAC OTVORIO DUŠU! Doneću ARSENALU TITULU, Pep je moj mentor i prijatelj, NEĆU U PSŽ!

Fudbaleri Arsenala su tokom većeg dela prvenstva igrali fenomenalno i bili na čelu Premijer lige, ali su posustali u samoj završnici, pa je trofej odbranio Mančester siti. Međutim, mladi stručnjak sada poručuje da nema nameru da odustane, njegov lični, ali i cilj kluba je da osvoje titulu i to će biti prioritet i sledeće sezone.

Španac je na klupu londonskog kluba seo 22. decembra 2019. godine, posle tri godine rada kao pomoćnik u stručnom štabu "građana". Uspeo je za tri i po godine da napravi mlad, perspektivan, ali i respektabilan tim, koji je izborio povratak u Ligu šampiona. I ne želi tu da stane.

- Bio sam Pepov asistent u Sitiju, igrali smo protiv Arsenala i video sam tada da je duša kluba bila potpuno izgubljena. Igrači nisu uživali, nisu osećali dres koji nose. Vrlo brzo, znao sam da postoji opcija da sednem na klupu i znao sam da prvo moram da se povežem sa igračima i navijačima. Bilo je teško, ali sada sam srećan, jer sam uspeo u tome. Imamo jasan identitet, postoji zajedništvo i puni smo pozitivne energije. To je najvažnije. Dali smo našim fanovima nešto o čemu mogu da sanjaju i čime mogu da se ponose. I dalje me jako boli što nismo osvojili Premijer ligu posle deset meseci žestoke borbe sa Sitijem. Ali, to je sport i to ostaje naš cilj - rekao je Arteta u intervjuu za ugledni španski list "Marku".

Informer

Arteta ne krije da obožava svoje igrače

Era Arsena Vengera je zlatnim slovima upisana u istoriju "tobdžija", pa je nekada sjajni vezista morao sa mnogim stvarima da se bori po dolasku na "Emirate".

- Nacrtao sam igračima drvo i njegovo korenje i rekao da je problem naš. Objasnio sam im da mi moramo da ga zalečimo, a to se odnosilo na sve koji su uključeni u rad kluba. Bez toga, ne bi bilo zabave. Ne znam šta će se dogoditi, ali sada uživam iz dana u dan, dok radim ovaj posao. Volim moje igrače i okruženje koje smo stvorili. Napravili smo sjajnu grupu i znamo koji pravcem da idemo do finalne linije - dodao je Arteta.

On je pokušao da odgovori i na pitanje šta je to Arsenalu nedostajalo da se popne na šampionski tron.

- Mnogo toga. Ta tri uzastopna remija protiv Liverpula, Vest Hema i Sautemptona su bila poput kazne. Desile su se i tri-četiri povrede važnih igrača i od tog trenutka sve se zakomplikovalo. Kada smo bili kompletni, bili smo i konzistentni. Čim su počeli problemi, nismo uspeli da nastavimo. A, naš rival bio je najbolji tim na svetu, sa najboljim trenerom na planeti. Nismo imali izbora nego to da prihvatimo i pružimo ruku šampionima - naglasio je Arteta.

Informer

Arteta i Gvardiola su bili saradnici, a sada su rivali i veliki prijatelji

Nije tajna da Španac izuzetno ceni svog zemljaka i velikog prijatelja, a sada rivala Pepa Gvardiolu (52).

- On je najbolji u svemu. Timskom menadžmentu, ubeđivanju ekipe da sledi ideju, sposobnosti da povuče svakoga, da izvuče najbolje iz igrača, donošenju odluka pre i tokom utakmice... Pep je genije. Imamo sjajan odnos. Obojica smo pobednički nastrojeni, volimo da se nadmećemo i kada se nađemo na terenu izrazito smo fokusirani. Dovoljno smo samouvereni da šta god da se desi sledećeg dana ćemo se čuti i zagrliti se. To nikada neće iščeznuti - jasan je Arteta.

Ovog leta se menadžer Arsenala pominjao i kao kandidat za novog šefa stručnog štaba Pariz Sen Žermena.

- Mogu samo da kažem da sam srećan u Londonu. Osećam se voljeno i cenjeno od strane vlasnika Stena i Džoša i želim još mnogo stvari da uradim u ovom klubu - poručio je Arteta.

Informer

 

Titula i dalje ostaje primarni cilj "tobdžija" i napašće je već naredne sezone.

- Da nije, ne bih sedeo sada ovde sa vama. To je naša ambicija. Znamo koliko je teško sprovesti to u delu. Premijer liga je najbolja na svetu i predstojeća sezona će verovatno biti i najteža u istoriji. Zašto? Ovde sam 22 godine i ne pamtim da je takmičenje bilo na više nivou. Toliko kvaliteta, organizacije, resursa, kvalitetnih trenera i vrhunskih igrača... Zato moramo dobro da se pojačamo - zaključio je Arteta.