Autor: Informer.rs

30.06.2023.

07:11

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Sport

Englezi u šoku! Superstar Totenhema postao godinu dana mlađi?! Živa istina, po objašnjenje morali u Južnu Koreju

Zakon je ukinuo tradicionalni sistem kojim se smatralo da Južnokorejci imaju godinu dana po rođenju, računajući vreme provedeno u stomaku.

Drugi sistem je dodavao godinu dana starosti svakog 1. januara, umesto na stvarne rođendane njihovih državljana.

Prelazak na računanje starosti na osnovu datuma rođenja stupio je, dakle, na snagu, a ostrvski mediji se ovom temom bave između ostalog i zbog šoka koji su doživeli kada je u pitanju najveća zvezda korejskog fudbala iz Premijer lige Hjong Min Son.

 

U „prevodu“, to znači da su svi korejski fudbaleri godinu dana mlađi kod kuće, uključujući i superstara Totenhema.

Informer

Podvlači se, samo u Južnoj Koreji, jer to nije slučaj sa Sonom kada je reč o Evropi, pošto na Starom kontinentu napadač Sparsa još uvek ima 30 godina, rođen je 8. jula 1992.

Ni Totenhem neće biti pogođen, jer klub samo treba da navede datum rođenja – umesto određenog uzrasta – u slučaju bilo kakvih zavođenja u „papire“.

Inače, ranije je najrasprostranjenija metoda računanja u Koreji bio vekovima star sistem "korejskog doba", u kome osoba puni godinu dana prilikom rođenja, te dobija godinu 1. januara.

To znači da beba rođena 31. decembra sledećeg dana ima dve godine.

Poseban sistem "računanja starosti", koji se takođe tradicionalno koristio u zemlji, smatra da osoba ima nula godina pri rođenju i dodaje godinu dana 1. januara.

Na primer, osoba rođena 29. juna 2003, dana 28. juna 2023. ima 19 godina po međunarodnom sistemu, 20 godina po sistemu "računanja starosti" i 21 godinu po sistemu "korejskih godina".

Poslanici su prošlog decembra glasali za ukidanje tradicionalnih metoda određivanja starosti.