Autor: Informer.rs

02.07.2023.

07:11

Foto: reuters

Sport

Velike promene u fudbalu! Menja se pravilo o ofsajdu

Arsen Venger obavlja funkciju direktora globalnog razvoja u krovnoj organizaciji Svetskog fudbala. On je pre nekočliko godina najavio promene koje se tiču ofsajda.

- Nećete biti u ofsajdu ako je bilo koji deo tela kojim možete da postignete gol u liniji sa poslednjim defanzivcem, čak i ako su drugi delovi tela ispred - izjavio je legendarni strateg 2020. godine.

Njegova ideja je suprotna sadašnjem pravilu: "Ako je deo tela igrača koji je u napadu, na istoj liniji sa delom tela rivala, gol će biti važeći."

Informer

Španski list "Mundo Deportivo" prenosi da bi ova ideja prvo trebalo da se primeni u tri zemlje: Italiji, Švedskoj i Nemačkoj, a potom bi se proširila i na druga takmičenja.

U Švedskoj će se novo pravilo primenjivati u kategoriji muškaraca do 21 godine, odnosno žena do 19. 

- Zabavno je biti uključen u nešto novo od samog početka. FIFA nam je to predložila. Oni mnogo veruju u naš fudbal i znaju da imamo dobru organizaciju. Mislim da je dobro ako želite da promenite fudbal na taj način da doprinesete razvoju i boljitku, time što će se posledica biti manje ofsajda i više golova - rekao je šef za razvoj fudbala FS Švedske Per Viden.