Autor: Informer.rs

20.07.2023.

06:40

Foto: pexels.com

Sport

Igraće u Saudijskoj Arabiji, a živeće u Bahreinu! Fudbaleri zbog zakona menjaju "mesto boravka"

Postala je Saudijska Arabija obećana fudbalska zemlja u prethodnih nekoliko meseci. Iako je, do sada, praksa bila jasna da put Bliskog Istoka odlaze "istrošeni" igrači, situacija se tokom aktuelnog prelaznog roka značajno promenila, a tamošnji klubovi počeli su da dovede najbolje što tržište može da ponudi. 

Vrada Saudijske Arabije zimus je otvorio Kristijano Ronaldo kada je sa Al Nasrom potpisao faraonski ugovor. Mnogi su želeli njegovim stopama što su saudijski moćnici iskoristili i napravili totalnu pometnju u fudbalskom svetu. 

Brojne zvezde otišle su put Saudijske Arabije u tamošnje najveće klubove - Al Nasr, Al Ahli, Al Itifak, Al Itihad i Al Hilal, jedan od njih je i srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić koji je imao brojne ponude za ostanak u Evropi. Ipak, poput mnogih drugig popularni SMS odlučio se za Bliski Istok. Jasno je da je novac glavni motiv, ali u svemu tome ima jedan veliki problem. 

Naime, zakoni u Saudijskoj Arabiji su izuzetno strogi i ne odgovaraju "modernom čoveku", posebno ne fudbalerima koji su otišli da uživaju u svim dostupnim čarima. Zbog toga, kako prenosi "Dejli mejl", brojni fudbaleri rešili su da igraju u Saudijskoj Arabiji, ali žive u susdenom Bahreinu gde su zakoni daleko "opušteniji. 

Primera radi, u Saudijskoj Arabiji je konzumiranje alkohola zabranjeno, noćni klubovi praktično i ne postoje, a ni turizam nije preterano razvijen. Nasuprot tome - Bahrein je poprilično popularan po turizmu, noćnom životu... 

Predstonica Bahreina - Manama, samo je 70 kilometara udaljena od Damama gde je smešten Stiven Džerard sa svojim Al Itifakom. Rijad, glavni grad Saudijse Arabije nalazi se na bezmalo 500 kilometara od Maname, ali očigledno to neće biti preveliki problem za tamošnje fudbalere kako bi živeli dosta lagodnije.