Autor: Informer.rs

03.08.2023.

13:58

Foto: Tanjug

Sport

Mesi manija trese Ameriku! Dresovi "planuli", novi tek u oktobru, brojke "eksplodirale"

Mislili smo da je Dejvid Bekam dolaskom u Ameriku podigao fudbal na viši nivo, ali Mesi preti da ga ugrozi na tronu.  Dolazak možda i najboljeg fudbalera svih vremena na Floridu jedan je od marketinški najisplativijih poteza jednog kluba.

Mesijevi dresovi rasprodati

Brojke su totalno eksplodirale. Dresovi? Rasprodati su! Ko nije ugrabio jedan, moraće da čeka do oktobra. Na digitalnoj platformi putem koje MLS ligaši puštaju u promet zvaničnu sportsku opremu prodato je više artikala samo u prvih deset dana od Mesijevog potpisa za Majami, nego za 12 meseci 2022. godine. Jedan od direktora Adidasa Tom Sautard potvrdio je da su svi kompleti Mesijevog dresa u zvaničnoj onlajn prodavnici MLS lige rasprodati i da će novi biti dostupni tek u oktobru. Cena jednog je 195 dolara.

Informer

Tamošnji mediji pišu da su prva 24 sata od potpisa bila najbolja 24 sata u istoriji sporta po pitanju prodaje dresova jednog igrača. Nadmašen je rekord Kristijana Ronalda kada se vratio u Mančester junajted 2021. godine. Među prva četiri su Tom Brejdi, nakon dolaska u Tampa Bej Bakanirse, i Lebron Džejms kada je potpisao za Los Anđeles Lejkerse.

Prosečna cena ulaznica za mečeve Majamija porasla je za 205 procenata. Odnosno - više nije 122 nego 373 dolara. Na Smarter Tiketsu, jednoj od platformi za preprodaju karata cena za Mesijev prvi meč protiv meksičkog Krus Asula dostigla je 712 dolara, i to za najjeftiniju.

Informer

Od Mesijevog dolaska profitira ceo Majami. Na dan potpisa potrošeno je 50 odsto više novca na svu robu i usluge nego dan pre.

Takođe, zbog Argentinca je na "guglu" je čak 1200 odsto porastao broj pretraga u vezi Intera od 17. do 20. jula, nekoliko dana pred Mesijev debi, klub je bio među top 10 najtraženijih pojmova u pretraživaču.

Znamo da su Amerikanci ludi za kolekcionarskim predmetima, pa trgovci na Ibeju mogu da prodaju bilo šta što ima veze sa Leom, a cena samo raste. 

Informer

Dejvid Bekam je odradio strašan posao kada je Lionela Mesija ubedio da Amerika nudi mnoge mogućnosti, ne samo u fudbalu.

- Mislim da je video to i pomislio: "Ok, ovo je šansa". Video je ovo kao dugoročan projekat. Čak i ako izgubimo dve prve utakmice sa Leom – ne brinem se. Želim da pobeđujem, Leo želi istro, Hose i Horhe takođe. Ali iznad svega, ovo je dugoročan projekat. Tako sam ja uvek gledao. Tako i Mesi gleda. Mundijal mu je bio šlag na torti. Ovo je video kao projekat, kao zaostavštinu, mnogi fudbaleri ne razmišljaju tako. Vide priliku da igraju na različitim mestima, ali Leo je video priliku da promeni fudbal u jednoj zemlji, da bi mogao da inspiriše celu jednu generaciju… Ne priča samo ceo Majami o Leo, već cela Amerika, cela planeta - rekao je nedavno Bekam.

Informer

Da se podsetimo koliko ga je Majami platio Lea. Argentinac je potpisati ugovor do kraja 2025. godine, uz opciju produženja na još godinu dana, uz platu koja će ići od 45 do 55 miliona evra po sezoni. Zarada sa bonusima će prelaziti 65 miliona evra po sezoni.

Naravno, ovo je samo jedan deo. Ili će dobiti 35 procenata vlasništva nad Inter Majamijem ili će dobiti svoj klub jednoga dana. Inter Majami gradi novi stadion i tu će imati udeo u vlasništvu.Mesi će imati procenat od svake pretplate za prenose MLS lige preko Eplovih platformi, kaoi procente od prodaje dresova Adidasa.  Mundijal 2026. igra se u Americi, pustite maštu da divlja, šta će sve Epl i Adidas smisliti sa Mesijevim likom, pa će dolari samo da "kaplju". Po nekim grubim računicama, Mesi bi od celog paketa u Majamiju i sponzora mogao godišnje da zarađuje oko 300.000.000 evra. Amerikanci su majstori da izreklamiraju proizvod i prodaju ga, a već sada dobro zarađuju na Mesiju.