Autor: Informer.rs

08.08.2023.

10:54

Foto: profimedia

Sport

Dinamo se oglasio: Osuđujemo nasilje, saučešće porodici nastradalog

Haos u prestonici Grčke imao je tragičan ishod, pošto je život izgubio jedan 29-godišnji mladić, koji je izboden nožem, dok je povređena i 12-godišnja devojčica!

Navijači Dinama, njih oko 200, došli su u Atinu uprkos zabrani Evropske fudbalske unije (UEFA) da prisustvuju utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona i na kraju su izazvali krvavu tragediju.

Zbog toga je UEFA odlučila da odloži večerašnji meč, koji je bio planiran u "OPAP Areni", a sada su se povodom toga zvanično oglasili i sa "Maksimira".

"Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Atini, a u kojima su prema izveštajima grčke policije, izgrednici iz Hrvatske bili uključeni u incident s navijačima AEK-a. Takvi događaji nisu u skladu s vrednostima i etikom koje promovišemo kao klub i zajednica. Kao sportska organizacija, uvek smo posvećeni promovisanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju fudbala kao sporta koji spaja ljude i kulture. Nažalost, jedna osoba izgubila je život. Dinamo ovim putem želi da izrazi iskreno saučešće porodici preminulog", poručili su iz tabora hrvatskog prvaka.

Kako su preneli grčki mediji, a potvrdila i tamošnja policija, do sukoba je došlo u naselju Nova Filadelfija. "Bed blu bojsi" su se, uz podršku pristalica Panatinaikosa sa kojima su u vratskim odnosima, razdvojili u nekoliko pravaca. Kada su stigli u blizinu stadiona AEK-a počeli su da biju svakoga ko im se našao na putu.

Građani Atine su bežali panično, jer je stotine huligana trčalo kroz grad sa motkama, noževima, sekirama, molotovljevim koktelima... Prema poslednjim informacijama, uhapšeno je 96 osoba, među kojima je 87 Hrvata, pet Grka i jedan Austrijanac, Albanac, Bosanac i Nemac.

"Još jednom napominjemo i pozivamo sve naše navijače da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom da je UEFA u dogovoru s policijom donela odluku da se oba meča igraju bez gostujućih pristalica. Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, poštovanje i saradnju", navodi se u saopštenju Dinama.