Autor: Informer.rs

08.08.2023.

11:40

Foto: profimedia

Sport

U AEK-u besni: Dinamo je kriv za haos na ulicama Atine!

Sukob huligana sa tragičnim epilogom koji se sinoć dogodio u Atini razbesneo je sve u taboru AEK-a! Navijači zagrebačkog Dinama izazvali su haos na ulicama grčke prestonice, život je izgubio jedan 29-godišnji muškarac, dok je osam osoba povređeno, među kojima je i 12-godišnja devojčica.

Sve se dešavalo uoči večerašnje utakmice 3. kola kvaklifikacija za Ligu šampiona u "Opap areni", koja je naravno odmah i odložena. Ljudi iz UEFA su jutros organizovali i hitan sastanak sa predstavnicima oba kluba, koji je protekao uz veliku tenziju i povišene tonove.

Čelnici Atinjana su odgovornost prebacili na Hrvate, ali su istakli i lošu reakciju grčke policije. Tim povodom oglasio se i George Kosmas, potpredsednik i izvršni direktor AEK-a.

- Trenutno je nezamislivo i paranoično biti na sastanku dok tugujemo zbog gubitka života našeg navijača. Šta se dogodilo, dogodilo se. AEK smatra Dinamo potpuno odgovornim jer je znao za svojih 150 i više navijača koji su doputovali u Atinu. Na jučerašnjem sastanku nisu nikoga obavestili o tome, osim da je možda oko 30 njih kupilo ulaznice, sa namerom da pokušaju da uđu na stadion tokom utakmice. Grupa hrvatskih kriminalaca organizovano je iz Zagreba krenula da uradi to što je i uradila. Može li Dinamo da pruži potpunu sliku jučerašnjeg dana i podrži stav AEK-a u policiji? Od toga nije bilo ništa, pa Dinamo smatramo jednim od glavnih krivaca - rekao je Kosmas.

Iako je UEFA donela odluku o zabrani prisustva gostujućih pristalica tokom dvomeča između grčkog i hrvatskog prvaka, očigledno da to nije sprečilo huligane da izazovu tragediju. Pritom, ozloglašeni "Bed blu bojsi" imali su i pomoć od simpatizera Panatinaikosa, sa kojima su u bratskim odnosima.

- Drugi glavni krivac je policija koja je dopustila konvoju da uđe u našu zemlju, stigne do Atine i obavi zakazani sastanak s navijačima drugog grčkog tima. Takođe im je omogućila da dođu do Nea Filadelfije, tako da Dinamo i policija snose punu odgovornost za ono što se dogodilo. AEK je na jučerašnjem popodnevnom sastanku bez informacija instinktivno upozorio da se očekuju incidenti hrvatskih navijača i njihovih grčkih saradnika, ali je to je potpuno ignorisano - poručio je Kosmas.