Autor: Informer.rs

26.09.2023.

19:25

Foto: EPA Images

Sport

Preokret! UEFA rešila da vrati Ruse u takmičenja!

Evropska fudbalska unija počela je polako da vraća Ruse pod svoje okrilje! Posle današnjeg Kongresa UEFA, koji je održan na Kipru, saopšteno je da će mladi fudbaleri i fudbalerke iz najveće države na svetu ubuduće ponovo moći da se nadmeću u međunarodnim takmičenjima.

Naime, prošlo je godinu i po dana od početka rata u Ukrajini zbog kojeg su skoro svi ruski sportisti, klubovi i reprezentacije suspendovani. U nekim individualnim sportovima, pojedincima je dozvoljeno da se takmiče bez nacionalnih obeležja, ali u kolektivnim su i dalje pod sankcijama.

S obzirom da se kraj oružanih sukoba ove dve zemlje ne nazire, UEFA je sada rešila da zbog toga ipak ne ispaštaju i mlađe generacije.

Informer

Mladi fudbaleri Rusije

“UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovalo na rat u Ukrajini i preduzela je odlučnu akciju u februaru 2022. Suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premestila događaje zakazane u Rusiji, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorski ugovor sa "Gazpromom". Međutim, UEFA je takođe svesna da decu ne treba kažnjavati za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i čvrsto je uverena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade. Posebno je tužno što je zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih sportista lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu", poručili su iz Niona.

U zvaničnom saopštenju se navodi i da će mladi ruski fudbaleri i fudbalerke igrati bez zastave, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji svoje zemlje.

"Izvršni komitet UEFA je odlučio je da će ruske mlađe selekcije ponovo biti primljene u reprezentativna takmičenja ove sezone. Izvršni komitet je zatražio od administracije da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje U-17 timova (devojčica i dečaka) čak i kada su žrebovi već održani. Sve utakmice ovih selekcija će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije. Takođe, Izvršni komitet je potvrdio da će suspenzija svih ostalih timova Rusije, klubova i reprezentacija, ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini", naglasili su iz UEFA.