Autor: Informer.rs

27.09.2023.

21:47

Foto: EPA Images

Sport

Montela zvanično selektor Turske, ima i posebnu klauzulu u ugovoru!

Posle klupske trenerske karijere, Vinćenco Montela (49) prvi put je postao selektor i to reprezentacije Turske!

Proslavljeni napadač večeras je i zvanično promovisan u naslednika Štefana Kunca, a prema nezvaničnim informacijama zarađivaće više od Nemca, koji je imao godišnju platu od 1,6 miliona evra. Ipak, ono što posebno privlači pažnju jeste specifična klauzula u trogodišnjem ugovoru, koji je parafirao nekadašnji golgeter.

Naime, Italijan se obavezao da će ubuduće živeti u Turskoj, a svi njegovi odlasci van zemlje će morati da budu najavljeni i potvrđeni od strane tamošnjeg Saveza. Na Bosforu su se na ovaj potez odlučili jer su brojni treneri u prošlosti obavljali funkcije selektora u raznim sportovima, ali su izbegavali da stanuju u toj zemlji.

Informer

 

U FS Turske sada žele da novi kormilar nacionalnog tima svakodnevno uživo prati tamošnji fudbal i potencijalne reprezentativce, s obzirom da većina njih i nastupa za domaće klubove.

- Nisam se ni najmanje dvoumio kada sam dobio ponudu. Veoma sam srećan što ću raditi i živeti i dalje u ovoj zemlji. Odgovornost je velika, ali cilj je da zajedno povratimo ponos i pripadnost. U Turskoj sam već bio dve godine i poznajem kulturu i mentalitet. U mnogim stvarima me ljudi i mesta ovde podsećaju na Italiju - rekao je Montela na promociji.

On je trenerski put počeo da krči u Romi, gde je ostavio i najdublji trag kao igrač. Potom je sedeo na klupi Katanije, Fiorentine (u dva navrata), Sampdorije, Milana i Sevilje, da bi poslednje dve sezone proveo upravo u turskom superligašu Adani.

Primaran cilj za Montelu biće da sa Turske obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. Tri meča pre kraja kvalifikacione trke, ova selekcija zauzima drugo mesto u grupi iz Hrvatske, sa istim brojem bodova, ali i utakmicom više. U leđa joj trenutno gledaju Jermenija, Vels i Letonija.