Autor: Informer.rs

05.10.2023.

16:10

Foto: EPA

Sport

Hrvati blama nemaju: Zbog Kosova naši momci trunu u zatvoru

Hrvatski mediji ističu da su u prvih nedelju dana nakon ubistva grčkog navijača uvodni minuti svih emisija hrvatskih TV kuća bili posvećeni ubistvu u prestonici Grčke. Kako navode, dva meseca kasnije stvari su se promenile.

"Jutarnji hr" piše da tema nije u potpunosti nestala, ali anonimni grčki novinar im navodno otkriva da je razlog tome - situacija na Balkanu!? 

- Zašto se posle dva meseca ništa ne dešava u vezi sa uhapšenim Hrvatima? Slušajte, u međuvremenu smo mi u Grčkoj imali požare, pa katastrofalne poplave, pogibije, imamo i smrtne slučajeve u rubrici crne kronike, saobraćajne nesreće, a da ne govorim o političkoj nestabilnosti u okruženju. Ipak govorimo o Balkanu, znate i sami šta se dešava na Kosovu. Dakle, ne piše se više toliko o tome. Jedan moj kolega koji prati rad sudstva, jednom nedeljno objavi ponešto o nekim greškama grčke policije u tom slučaju. Ali, ništa više od toga. Umnogome možda i zato jer je mislim nemoguće naći ubicu Mihalisa - kaže jedan predstavnik medija iz Grčke.

Informer

Veliki deo hrvatske javnosti digao je glas, poručivši da oko stotinak BBB koji su doputovali u Atinu sigurno nisu otišli na ekrskurziju i da obiđu Arkopolj, a da je policija to znala i nije na vreme reagovala.

Upitan je grčki novinar i kada se može očekivati da navijači budu pušteni iz zatvora.

- Mislim da oni neće izaći dok ne prođe još nekoliko meseci. Radi se možda sad malo i o povlađivanju javnosti. Da Mihalis nije ubijen, da nije mrtav, taj nered i tuča zaboravili bi se za nekoliko dana. Bili bi nekoliko dana u zatvoru, neka novčana kazna, deportacija iz države i gotovo. Ovako, i saosećanja zbog Mialisa, Grčka ne može samo tako pustiti BBB. To je nemoguće. Dalje, radi se o organiziranoj grupi. Hipotetički, da je u neredima učestvovalo 20-50 pojedinaca, međusobno nepovezanih, neorganiziranih, bilo bi ih lakše pustiti. Ovako, oni imaju ime, zovu se BBB i sada svi u Grčkoj znaju za njih. Naravno, niko neće dobiti doživotni zatvor, a mislim da neće baš trajati sve ni 18 mjseci, ali godinu dana... Pa, to možda - poručio je neimenovani grčki novinar.

Informer

Bilo kako bilo, Hrvati za sve krive grčku policiju. 

" Grčka policija neposredno pre utakmice nije uopšte i ni na koji način sarađivala. Da jeste, da je samo neko tamo od nadležnih policijskih službenika pročitao informacije o kretanju veće grupe naših građana koje idu prema Atini, a koje su im dostavile hrvatske, pa čak i crnogorske kolege, do nereda uopšte ne bi došlo" - piše Jutarnji.hr.