Autor: Informer.rs

06.10.2023.

20:20

Foto: superliga.rs/shutterstock

Sport

Sećate li se koja je jedina pobeda srpskih klubova u Evropi ove sezone?!

Srpski fudbal ozbiljno pati u Evropi ove sezone i vapi za pobedama! Prošlo je više od mesec i po dana otkako se neki Superligaš radovao dobrom rezultatu na međunarodnoj sceni.

Verovali ili ne, samo je Partizan uspeo da izbori trijumf i to se dogodilo sredinom avgusta protiv Sabaha u revanšu 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija (2:0). Prethodno su crno-beli poraženi u Bakuu, ali su na svom terenu uspeli to da nadoknade. Posle boljeg izvođenja penala prošli su u plej-of, gde ih je potom u dvomeču deklasirao danski Nordsjeland.

Kada je reč o Crvenoj zvezdi, TSC-u, Čukaričkom i Vojvodini - mrka kapa. Crveno-beli su u sredu veče u 2. kolu Lige šampiona odigrali samo 2:2 protiv Jang bojsa na "Marakani", dok je viceprvak Superlige sinoć u Bačkoj Topoli uspeo da napravi iznenađenje i otkine bod favorizovanom Olimpijakosu (2:2) u 2. kolu Lige Evrope.

Kada je reč o nacionalnom koeficijentu, ostali smo na 13. poziciji UEFA rang-liste, sa 27.375 pomerili se na 27.775 bodova, ali se novi pad nazire ukoliko naši klubovi ne krenu da beleže bolje rezultate. Za vrat nam trenutno najviše dišu Danci (27.700) i Česi (27.550).

Crvena zvezda - 2 meča/ skor 0-1-1/ gol razlika 3:5

Imali su crveno-beli tu privilegiju da ovog leta odmore od kvalifikacija, s obzirom da su kao prvaci države izborili direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona. I najteži mogući zadatak na premijeri - gostovanje aktuelnom vladaru Evrope na Ostrvu.

Bilo je jasno da je Zvezdina šansa protiv Mančester sitija minimalna, ali je ipak uspela hrabro da se suprostavi, čak prva i povede, a na kraju ode uzdignute glave sa "Itihada" i pored poraza od 3:1.

Informer

 

Međutim, potpuno drugačiji osećaj vlada posle duela sa Jang bojsom (2:2). S obzirom da je meč sa Švajcarcima označen kao ključni u borbi za treće mesto u grupi i nastavak takmičenja na proleće u Ligi Evrope, jasno je zbog čega na "Marakani" nisu zadovoljni posle remija. Imala je ekipa Baraka Bahara sve uz sebe, pun stadion i podršku skoro 50.000 navijača, vođstvo od 1:0, ali na kraju su morali da spašavaju bod.

Naredni izazov aktuelnog srpskog prvaka čeka u Nemačkoj protiv Lajpciga (25. oktobar), gde će morati dobro da se potrudi da popravi utisak.

Partizan - 4 meča/ skor 1-0-3/ gol razlika 2:8

Očajno leto je iza crno-belih. Dugo se nije desilo da "parni valjak" već u avgustu završi evropsku epizodu i ostane samo na domaćim takmičenjima.

Veliki rezovi i promene u ekipi doveli su do toga da se Partizan ne plasira u Ligu konferencija treću sezonu zaredom. Ipak, čak i pored toga klub iz Humske je i dalje jedini srpski tim koji je pobedio u Evropi ove sezone.

Informer

 

Nisu izabranici Igora Duljaja krenuli dobro, poraženi su od Sabaha u Azerbejdžanu sa 2:0, ali su u revanšu slavili pred svojim navijačima istim rezultatom. Izborili su penale, gde je junak bio golman Aleksandar Jovanović, pa je obezbeđen prolaz u plej-of. 

Međutim, tamo su crno-beli naleteli na ozbiljnu "minu". Deklasirani su u Danskoj od Nordsjelanda sa 5:0, izgubili su i kod kuće u revanšu (0:1), pa im je ostalo da se nadmeću za titulu i trofej Kupa Srbije.

TSC - 4 meča/ skor 0-1-3/ gol razlika 4:12

Istorijska sezona TSC-a počela je kvalifikacijama za Ligu šampiona i to od 3. kola. Dvomeč sa Bragom neće srpskom vicepraku ostati u dobrom sećanju, jer su Portugalci rutinski prošli dalje ukupnim rezultatom 7:1 (3:0, 4:1).

Informer

 

Kao "uteha" klubu iz Bačke Topole ostalo je učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, a smešteni su u grupu sa Vest Hemom, Olimpijakosom i Frajburgom. Ekipa Žarka Lazetića imala je premijeru na Ostrvu i ostavila jako dobar utisak, čak i vodila sa 1:0, ali su u nastavku "čekićari" preokrenuli.

Međutim, protiv Olimpijakosa je bila druga priča. Iako je TSC na svom stadionu sinoć gubio sa 2:0 od grčkog velikana, uspeo je da odigra sjajno drugo poluvreme, izjednači na 2:2 i na kraju izbori remi, koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju kluba.

Čukarički - 4 meča/ skor 0-0-4/ gol razlika 2:8

Ono što je napisano za TSC, moglo bi da važi i za Čuku - istorijska sezona na međunarodnoj sceni.

Krenuli su "brđani" od kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je mnogo jači u dvomeču bio već pomenuti Olimpijakos (3:1, 3:0). Zato je klub sa Banovog brda morao da se uteši Ligom konferencija.

Informer

 

Nije mu baš ni žreb bio naklonje, svrstan je u društvo Genka, Fiorentine i Ferencvaroša, a na svom kontu već ima dva neuspeha.

Prvo im je u gostima meru uzeo mađarski prvak (1:3), a potom su sinoć u Leskovcu bolji bili i Belgijanci. Nema sumnje, još mnogo je posla pred trenerom Igorom Matićem i njegovim momcima.

Vojvodina - 2 meča/ skor 0-0-2/ gol razlika 2:4

I za kraj, Novosađani. Najavljivali su iz tabora Vojvodine velike stvari tokom leta, ali su pali već na prvom ispitu u Evropi. I to od APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Kiparski klub je u obe utakmice slavio identičnim rezultatom - 2:1 i tako vrlo brzo srušio sve planove "lala" o eventualnoj borbi za plasman u grupnu fazu trećeg po jačini UEFA takmičenja.