Autor: Informer.rs

14.10.2023.

17:37

Foto: Starsportphoto

Sport

Želimo reprizu iz 1997. godine! Tada smo Mađarskoj pokazali ko je gazda u njihovoj kući (VIDEO)

Naša reprezentacija nije igrala na Evropskom prvenstvu od 2000. godine kada smo ispali u četvrtfinalu od Holandije.

"Orlovi" trenutno imaju 10 bodova, isto toliko ima i Mađarska, dok je Crna Gora  na trećem mestu sa osam bodova, slede Bugarska i Litvanija sa po dva boda. U ovom kolu Crna Gora nema protivnika, Bugarska dočekuje Litvaniju u meču bez mnogo takmičarskog karaktera, dok Mađarska  i Srbija vode jako bitnu bitku.

Informer

Poslednji meč protiv Mađarske nam nije u dobrom sećanju, pošto smo na domaćem terenu izgubili rezultatom 2:1 i tako zakomplikovali svoju situaciju u grupi.

Ipak, trebalo bi se podsetiti legandrnog meča tada reprezentacije Jugoslavije iz 1997. godine u baražu za Svetko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj.

Jugoslavija je tada završila druga u grupnoj fazi, tako da smo preko Mađarske morali da jurimo "vizu" za Francusku. Selekciju je kao kapiten predvodio sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi,  a prvi meč je odigran u Budimpešti.

Jugoslavija je već u prvih deset minuta uspela da postigne tri gola, a utakmica se završila sa neverovatnih 7:1. Trebalo bi istaknuti vrhunsku partiju Peđe Mijatović koji je postigao het-trik, a pored njega u strelce su se upisali Branko Brnović, Miroslav Đukić, Dejan Savićević i Savo Milošević. Jedini gol za Mađare postigao je Bela Iles.

U revanšu, bilo je isto veoma efektno od strane "plavih", pošto su meč dobili rezultatom 5:0. Ponovo je briljirao Peđa Mijatović koji je postigao čak četiri gola, a pored njega mrežu je zatresao i Savo Milošević.

Sada smo ponovo u situaciji kada igramo jako bitan meč protiv Mađarske, šanse za ovako ubedljivu pobedu su znatno manje, ali svakako najbitnije je da trijumfujemo bez obzira kakav rezultat će biti, a videćemo da li ćemo i večeras imati pojedinca kao tada Peđu Mijatovića koji je i danas u gorkom sećanju Mađarima.