Autor: Informer.rs

16.10.2023.

22:47

Foto: Tanjug/AP

Sport

Debakl u Zenici ostavio Bosnu i Hercegovinu bez šanse za Evropsko prvenstvo! Slovačka i Holandija na korak od EURA!

Već na poluvremenu bilo je jasno da Bosni i Hercegovini preti debakl protiv Portugala na "Bilinom Polju". Vodili su izabranici Roberta Martineza posle prvih 45 minuta sa 5:0, a do kraja meča golova nije bilo pa je konačan rezultat postavljen još u 41. minutu. 

Jedino što je Bosna i Hercegovina uspela je da popravi bledo izdanje iz prvog poluvremena, stvori nekoliko solidnih prilika pred golom Dioga Koste, ali ne i da matira golmana Porta. 

Ovim porazom četa Sava Miloševića ostala je i bez teoretskih šansi za plasman na Evropsko prvenstvo iako su se mnogi nadali čudu nakon pobede protiv Lihtenštajna u prethodnom kolu. 

Upravo je Lihtenštaj doživeo novi, osmi, poraz u kvalifikacijama pošto su na Islandu pretrpeli težak debakl - 4:0 (2:0). "Ribari" s već do poluvremena rešili pitanje pobednika golovima Sigurdsona i Finbogasona. 

Informer

 

Sigurdson je bio strelac i trećeg gola, a konačan rezultat postavio je Hakon Arnar Haraldson u 63. minutu. 

U istoj grupi direktan okršaj za drugo mesto između Luksemburga i Slovačke pripao je gostima - 0:1 (0:0). Jedini gol na meču postigao je David Djuriš u 77. minutu čime je praktično odveo svoju reprezentaciju na Evropsko prvenstvo. 

Sličnu borbu, samo mnogo južnije, konkretno u Atini vodili su Grčka i Holandija, a nakon pravog trilera na "Opap Areni" "lale" su golom Virdžila Van Dajka u 91. minutu sudijske nadoknade došle do pobede i na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo - 1:0 (0:0). 

Najbolju šansu na meču imao je Vut Veghorst koji je u 28. minutu promašio penal nakon nespretne reakcije grčke odbrane. Na sreću Holanđana loš udarac napadača Hofenhajma neće ih skupo koštati u Atini pošto je kestenje iz vatre uspeo da izvadi kapiten Van Dajk. 

Informer

 

Grcima je do kraja ciklusa ostala jedna utakmica i to protiv Francuske. Sa druge strane, Holanđani u novembru dočekuju Irsku, a potom ih očekuje duel sa Gibraltarom, dovoljna im je pobeda kako bi osigurali mesto na kontinentalnoj smotri naredne godine. 

Poslednji meč dana odigrali su Gibraltar i Irska, a Ostrvljani su slavili sa 4:0 (2:0).