18.10.2023.

09:06

Foto: Starsportphoto

Sport

Ovo niko nikad nije uspeo! Piksi za istoriju!

Posle sinoćnjeg trijumfa nad Crnom Gorom na "Rajku Mitiću" (3:1), kojim su se "orlovi" učvrstili na drugom mestu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pred kormilarom "orlova" je jedinstvena prilika da postane prvi selektor ikada koji je reprezentaciju Srbije odveo i na Mundijal i na Evropsko prvenstvo.

Za takav podvig biće mu dovoljno da njegovi "orlovi" u poslednjem kolu 19. novembra protiv Bugarske u Leskovcu osvoji bod, odnosno ostane neporažena. 

- Ma, vodim vas na Evropsko prvenstvo, ništa ne brinite - ponovio je Piksi posle meča sa Crnom Gorom.

Informer


Kada je u martu 2021. seo na klupu, nekadašnji fantastični vezista postavio je jasne ciljeve, a to je kontinuitet učešća na najvećim turnirima. I jedan je odmah ispunio, plasirala se naša selekcija na Svetsko prvenstvo u Kataru, i to ispred Portugala. Međutim, podbacili smo u grupi, nismo prošli dalje i činilo se da se ponovo vraćamo na početak.


Za razliku od primera iz prošlosti, kada je, po pravilu, odmah posle neuspeha dolazilo do smene selektora, ovog puta je bilo drugačije. Stojković je ostao, osvojio prvo mesto u Ligi nacija, pa počeo i novi ciklus. I na dobrom je putu da ga završi tako što će Srbiju odvesti na EP 2024.


- Da bismo pravili rezultate na velikim takmičenjima, trebali bi da na njima imamo i kontinuitet. Na Mundijalu smo imali rezultatski neuspeh i taj ciklus je završen. Brzo smo se vratili na pobednički kolosek i sigurno ćemo biti na smotri najboljih evropskih timova posle 24 godine. Narod mora da veruje, jer smo kroz kvalifikacije i sve što smo uradili, vratili nadu. Nacija samo treba da podrži ove momke, a oni će se plasirati u Nemačku - rekao je Stojković.


Naši fudbaleri učestvovali su 13 puta na SP i samo pet puta na EP. I jedini trener koji je bio blizu ovog Piksijevog uspeha je čuveni Ivica Osim. Kormilar "plavih" na Mundijalu u Italiji 1990. izborio je i učešće na EURO 1992, ali smo potom izbačeni sa turnira zbog sankcija i rata u bivšoj Jugoslaviji.


Sušni period završen je 1998. sa Slobodanom Santračem, ali i bolnom eliminacijom od Holandije u osmini finala. Legendarnog Sanija nasledio je Milan Živadinović, a njega Vujadin Boškov, koji nas je odveo na EP 2000, a tamo su nas ponovo "lale" izbacile u nokaut fazi.


Na naredni veliki turnir čekali smo do 2006. Predvođeni Ilijom Petkovićem, dominantno smo se plasirali na SP, a tamo doživeli debakl. Selektor je svog sina uvrstio na spisak, usledili su skandali i narušeni međuljudski odnosi. Neuspešni su potom bili Havijer Klemente i Miroslav Đukić, preskočili smo EP 2008, posle kojeg je došla i mini-era Radomira Antića.

Informer

Na Mundijal 2010. ispraćeni su "orlovi" euforično, ali se slika nije menjala - krah u grupnoj fazi. Došlo je i do sukoba selektora i tadašnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića, pa i neuspešni ciklusi sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, Sinišom Mihajlovićem, Ljubinkom Drulovićem, Dikom Advokatom i Radovanom Ćurčićem.


Nadu je vratio Slavoljub Muslin, izborio vizu za SP 2018, ali mu je onda nepravedno oduzeta prilika da vodi tim u Rusiji. Smenjen je, zamenio ga je dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić i uradio jedno veliko ništa. Isto kao i njegov naslednik Ljubiša Tumbaković u prethodnim kvalifikacijama za EP 2020. Sada Piksi ima priliku da ih sve zajedno nadmaši.


- Odlazak na EURO biće uspeh. I ja ću tamo da odvedem Srbiju, tu dileme nema. Zadržali smo dobru atmosferu, stvari koje su jako potrebne za timski duh. Naša reprezentacija ima kvalitet, to smo dokazali više puta. Drago mi je što i igrači shvataju važnost situacije i da je ovo šansa koja ne sme da se propusti - poručio je Stojković.

Informer

Gledajući statistiku, najuspešniji selektori naše fudbalske reprezentacije su, nažalost, pokojni Slobodan Santrač i Radomir Antić. Bivši trener Reala i Barselone vodio je "orlove" na 28 mečeva, ostvario je 17 pobeda, uz tri remija i osam poraza, uz procenat uspešnosti 60,71. Odmah iza njega je popularni Sani sa 60,46, dok je Piksi trenutno na 59,37 posto.

SELEKTORI NA SP

Mundijal 1930.  Boško Simonović
Mundijal 1950.  Milorad Arsenijević
Mundijal 1954.  Aleksandar Tirnanić
Mundijal 1958.  Aleksandar Tirnanić
Mundijal 1962.  Ljubomir Lovrić/Prvoslav Mihajlović
Mundijal 1974.  Rale Rašić
Mundijal 1982.  Miljan Miljanić
Mundijal 1990.  Ivica Osim
Mundijal 1998.  Slobodan Santrač
Mundijal 2006.  Ilija Petković
Mundijal 2010.  Radomir Antić
Mundijal 2018.  Mladen Krstajić
Mundijal 2022.  Dragan Stojković


SELEKTORI NA EP

EURO 1960.  Lovrić/Nikolić/Tirnanić
EURO 1968.  Rajko Mitić
EURO 1976.  Ante Mladinić
EURO 1984.  Todor Veselinović
EURO 2000.  Vujadin Boškov