Autor: Informer.rs

18.10.2023.

11:39

Foto: printscreen/streamin

Sport

I to se desilo! San Marino dao gol Danskoj, nastalo ludilo kakvo se ne pamti (VIDEO)

Danas svi igraju fudbal, čuvena je rečenica, ili fraza, koja hteli mi to da priznamo ili ne, sve više dobija na značaju u poslednjih nekoliko godina. Primer za to je i fudbalska reprezentacija San Marina, koja preko 30 godina unazad velikanima, ali i onim "srednjim" selekcijama, uglavnom služi za popravljanje gol-razlike.

Ovog puta, Danci nisu imali tu privilegiju, čak su u jednom trenutku i strepeli za pobedu! San Marino je u okviru grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekao Dance i uspeo da ih debelo namuči, pa čak i postigne gol, prvi u ovom kvalifikacionom ciklusu! Na kraju je bilo 2:1, iako je malo falilo da se dogodi jedna od najvećih senzacija u istoriji.

Informer

Skandinavci su poveli sa 1:0 preko Rasmusa Hejlunda, a onda se sredinom drugog poluvremena dogodila istorijska scena!

Alesandro Golinući, fudbaler San Marina, naleteo je na odbijenu loptu nakon jednog kornera i zakucao je u mrežu iza Kaspera Šmajhela! Usledilo je slavlje kakvo nikad nije viđeno na mečevima San Marina, a sve to možete da pogledate ovde.

Ipak, devet minuta kasnije, u 70. minutu, Jusuf Poulsen doneo je novo vođstvo Dancima, a 2:1 je ostalo i do kraja meča.

Informer

Ipak, moralni pobednik je maleni San Marino, koji je tokom 31 godine, otkako se takmiči, bio deo 17 kvalifikacionih ciklusa, bilo za Evropsko ili za Svetsko prvenstvo. Odigrali su 148 utakmica i dali svega 20 golova. Upravo jubilarni 20. je ovaj koji je postigao Golinući.

Domaći su, naravno, taj gol proslavili euforično, o čemu svedoči i urnebesna objava na zvaničnom Tviter nalogu ove reprezentacije.

"Gol San Marina, kunem ti se da nije san, to što živimo je potpuno stvarno. Učinio je to Golinući, naš novi heroj. Ne mogu da verujem, plakaću. Oživeo je naš fudbal, volim te San Marino", napisao je administrator Tviter naloga ove reprezentacije.

Koliko je ovo zapravo čudo, govori i podatak da San Marino NIKAD nije ostvario pobedu u kvalifikacionim mečevima, a zabeležio je dva remija u kvalifikacijama za SP i jedan za EP.

Samo devet puta, računajući apsolutno sve utakmice, San Marino je uspeo da ostane neporažen, a jednu jedinu pobedu ostvario je protiv Lihtenštajna 2004. godine, kada je bilo 1:0. Ovu ekipu nisu uspeli da pobede Turska, Letonija, Lihtenštajn (tri puta), Estonija, Gibraltar, Sejšeli i Sveta Lucija.

Malo je falilo da se i Danci nađu na ovoj nepopularnoj listi.