Autor: Dusan Tufegdzic

18.10.2023.

17:19

Foto: Tanjug/AP

Sport

Apsurd UEFA pravila! Irci namerno gube od Holandije?

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ulaze u svoju završnu fazu. Iako su do kraja ciklusa ostale dve utakmice, sve je izvesnije da neće svi učesnici kontinentalne smotre biti poznati u novembru budući da će neke reprezentacije svoje mesto u Nemačkoj tražiti kroz baraž Lige nacija. 

Jedna od tih reprezentacija je i Republika Irska, a upravo tu dolazimo do apsurda UEFA pravila. Kako bi kroz baraž Lige nacija pokušali da izbore mesto na Evropskom prvenstvu Holandija mora da bude druga u njihovoj grupi. To neće biti problem budući da će "lale" igrati upravo protiv Iraca u poslednjem kolu koji bi tako mogli da namerno izgube utakmicu. 

Informer

 

Republici Irskoj bi odgovara da Holandija pobedi i kao druga izbori mesto na Evropskom prvenstvu, a ne Grčka. U tom slučaju, mesto u baražu bi se otvorilo i Irci bi ga zauzeli čime bi stekli još jednu šansu za plasman na EURO. 

Dakle, za Irce bi bilo idealno da izgube od Holandije kako bi "lalama" pomogli da budu ispred Grčke na tabeli.  

Razlog je činjenica da će 12 timova izboriti mesto u plej-ofu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo narednog marta. Timovi će biti izabrani na osnovu nastupa u Ligi nacija i oni će dolaziti iz grupa A, B i C, a na turniru će učestvovati ekipe koje još uvek nisu izborile mesto na EURU. 

Pravila UEFA kažu da će, ukoliko iz jedne grupe bude manje od četiri tima, to mesto biće rezervisano za pobednika grupe D, a u ovom slučaju to je Estonija koja će se u martu boriti za Evropsko prvenstvo.