Autor: Informer.rs

18.10.2023.

21:08

Foto: EPA Images

Sport

Skandal trese Španiju! Predsednik Barselone godinama podmićivao sudije?

Prvi čovek katalonske ekipe ponovo je pod istragom, pošto je optužen da je navodno podmićivao sudije, saopšteno je iz španskog tužilaštva.

Španski mediji navode da je predsednik Katalonaca optužen u sklopu sudske istrage o navodnoj višegodišnjoj isplati miliona evra, koje je Barselona platila potpredsedniku Sudijskog komiteta.

Državni tužioci su u martu optužili španskog velikana i nekadašnje predsednike katalonskog kluba Đozepa Marija Bartomeua i Sandra Rosela za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije. Oni su naveli da je Barselona platila bivšem sudiji Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri 7,3 miliona evra. Negreira je bio član Sudijskog komiteta od 1994. do 2018. godine, a isplate su izvršene između 2001. i 2018. godine.

Barselona je ranije više puta negirala optužbe i sukob interesa. Katalonski klub je tada saopštio da je platio tehničke izveštaje o sudijama, ali da nikada nije pokušao da utiče na njihove odluke u utakmicama.

Laporta je predsednik Barselone od marta 2021. godine, a prethodno je bio na čelu katalonskog kluba od 2003. do 2010. Optužbe na račun Laporte odnose na period od 2008. do 2010. godine.