Autor: Informer.rs

31.10.2023.

22:00

Foto: Reuters

Sport

Infantino potvrdio! Izabran domaćin Mundijala 2034. godine

Ciljali su Mundijal 2030, ali su dobili onaj četiri godine kasnije. Plan bogatih Saudijaca se polako ostvaruje, dobili su organizaciju najveće fudbalske smotre, što je potvrdio i prvi čovek FIFA, Đani Infantino (53).

Procedura bi trebala da bude takva da prvo sve zainteresovane zemlje dostave pisma o nameri, potom da podnesu i zvaničnu kandidaturu, a zatim bi usledilo glasanje.

Kao jedini protivnik zemlji sa Bliskog istoka izdvajala se Australija, ali je u poslednji čas odlučila da se povuče iz trke, verovatno iz razloga što novčano ne može da se nadmeće sa jakom konkurencijom.

"Najveća predstava na planeti organizovaće se 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku. Takmičenje 2030. biće biće održano u Africi (Maroko) i Evropi (Portugal i Španija), uz tri slavljenička meča u Južnoj Americi (Argentina, Paragvaj i Urugvaj), a 2034. biće ponovo u Aziji (Saudijska Arabija). Tri izdanja Mundijala, pet kontinenata i deset zemalja uključenih u domaćinstvo. Nema sporta koji ujedinjuje svet kao što je to fudbal. Svetsko prvenstvo je savršen izlog da se, u ovim teškim vremenima, pošalje poruka jedinstva", napisao je Infantino.

Informer

 

Poznato je da su klubovi iz Saudijske Arabije minulog leta ostvarili neverovatne transfere i dobro prodrmali Evropu. Dolazak Kristijana Ronalda je najavio početak nove ere, a nakon Portugalca stigli su i asovi poput Nejmara, Karima Benzeme, Rijada Mareza, Sadija Manea, Ngolo Kantea, Roberta Firmina, Marcela Brozovića, Franka Kesija, Rubena Neveša, kao i srpskih reprezentativaca Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića.

Tu su i trenerske veličine poput Žorža Žezusa, Nuna Espirita Santa, Stivena Džerarda, Roberta Manćinija... Ceo taj projekat vredi oko 20 milijardi dolara, a upravo je konačni cilj bio dobijanje domaćinstva za Mundijal 2030.

Međutim, zbog propisa FIFA da na jednom kontinentu ne može da bude organizovano SP u roku od osam godina (2022. domaćin bio Katar), kao utešnu nagradu Saudijci su sada dobili 2034. godinu.