06.11.2023.

13:19

Foto: Informer

Sport

Zašto u Srbiji nema dece na stadionima?! Kukamo na UEFA, a sebi pucamo u nogu

Pazarci su kažnjeni zbog divljanja njihovih navijača u utakmici 11. kola Superlige Srbije protiv Vojvodine i moraju dva meča da odigraju bez publike.

Borba protiv huligana i divljaka na fudbalskim stadionima ne sme da stane, ali pitanje je zašto se kažnjavaju i sami akteri?! Više puta su fudbaleri superligaških klubova rekli da im nema veće kazne nego kad igraju na praznim stadionima.

Zašto Fudbalski savez Srbije, Superliga i klubovi elitnog ranga takmičenja, pa i svi ostali, ne prihvate model koji je opšteprihvaćen u Evropi? Preciznije, zašto se ne vode potezima koje preduzima UEFA pa na ovakve utakmice dozvole ulaz deci do 14 godina?

Klinci iz Raškog okruga bi danas sigurno napunili tribine, ambijent bi bio neobičan i za pamćenje, a njima bi to bio doživljaj za ceo život. 

Informer

FSS se baš ovih dana bori pred disciplincima UEFA da utakmicu poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske u Leskovcu igraju barem pred klincima, pošto su kažnjeni zatvaranjem stadiona. Čudno je onda da u isto vreme ne pokrenu takvu akciju za domaće takmičenje?!
 

Potpredsednik FSS, Branislav Nedimović, prebacuje odgovornost na klubove i kaže da bi prv oni trebalo da pokrenu inicijativu i zatraže da igraju pred decom do 14 godina.

- Zvanično, u pravilniku Fudbalskog saveza Srbije, ne postoji opcija da deca budu prisutna na tribinama ako je klub kažnjen. Međutim, da je ikada ijedan klub podneo zahtev kada je kažnjen, siguran sam da bi Disciplinska komisija to razmotrila i odobrila prisustvo dece. Ne sećam se da je iko ikada tražio. Znam da UEFA ima to pravilo, ali kod nas još zvanično nije uvedeno - poručio je Nedimović za naš portal.

Informer

Da podrška dece nije zanemariva najbolje govore primeri Partizana, Crvene zvezde i fudbalske reprezentacije Srbije. Crno-beli su nošeni hukom mališana sa tribina srušili Molde 3:1, a kasnije i daleko jači AZ Alkmar, a igrači su u oba puta bili oduševljeni.

Zvezda je "na dečiji pogon" deklasirala Kajrat 5:0, a trener gostiju Kiril Keker posle utakmice je oduševljeno pričao ne o moćnim crveno-belima koji su raznel njegov tim, već o neverovatnoj podršci s tribina. Identičan ambijent bio je i tokom meča crveno-belih sa Ludogorecom, a ni rezultat nije izostao, jer je ekipa Dejana Stankovića slavila 1:0. 

Direktor fudbalske Superlige Aleksandar Pivić, poput Nedimovića, nije obavešten da u Srbiji postoji opcija da najmlađi prisustvuju na stadionu koji je pod suspenzijom.

- Moja uloga kao direktora je da podnosim prijave, a ne da se mešam u kazne. Takođe, nije moje da komentarišem disciplinski pravilnik. Poznato mi je da je UEFA pre nekoliko godina uvela opciju da kada se igra bez publike deca budu na tribinama. Koliko znam, kod nas to još ne postoji - poručio je Aleksandar Pivić za Infromer.

Generalni sekretar Zajednice klubova Superlige, Darko Ramovš, u razgovoru za naš portal poručio je da ovu odluku donosi disciplinska komisija i da ima više načina na koji određeni klub može biti kažnjen.

Informer

- UEFA ima više načina kažnjavanja, od toga da zatvori ceo stadion, do toga da smanji kapacitet ili dopusti deci da prisustvuju, ali sve to naravno u zavisnosti od težine slučaja. Svi znamo da Novi Pazar ima mnogo probelma sa navijačima, ali disciplinska komisija je ta koja donosi odluku. Ovo je uvek aktuelna tema i pitanje je kako se može izaći sa hiliganima na kraj. Tvrđi zakon, represivne mere, kamere koje prepoznaju lik i slično - kaže Ramovš.

Informer

On smatra da je nekim klubovima lakše kada su sankiconisani na najteži mogući način, odnosno totalnim zatvaranjem stadiona.

-  Klubovima je verovatno organizaciono jednostavnije da nema nikoga na tribinama. Bilo kao bilo, treba istaći da je konkretno Novi Pazar mnogo napredovao posebno kada je infrastruktura u pitanju, ali one stvari poput napada na golmana Kljajića i sličnih situacija štete imidžu kluba - poručio je Darko Ramovš za Informer.

I tako se odgovornost, čak i za nešto što bi trebalo da je lepa i pozitivna ideja, prebacuje s čoveka na čoveka, iz jednog u drugi sektor, iz fudbalskog saveza u organizaciju klubova i tako ukrug. Kao da nikome nije stalo da popularizuju fudbal, igru, pozitivnu atmosferu i sportski ambijent. Kao da nije bitno rešavati problem na duge staze i već sad edukovati nove generacije navijača koje stasavaju. 

I pritom nije potrebno biti mađioničar, ni stvoriti genijalni izum, već primeniti recept koji odavno koristi Turska, a koju je bez imalo sujete prepisala UEFA.

Dok se u fudbalskoj Srbiji na opamete oni koji donose odluke, ostalima preostaje da kukaju nad sudbinom. Kao recimo trener Partizana Igor Duljaj koji nije krio razočaranost što će njegov tim danas igrati u sablasnoj atmosferi.

- Žao mi je što neće biti publike koja kreira pravu brazilsku atmosferu, a poznato da je Pazar crno-beli grad, dosta je naših navijača tamo, veliki broj igrača je prešao u Partizan, dosta prijatelja imamo tamo, ali na terenu je sasvim drugačije, jer su Ljajić, Suma, Šćepović i ostali motivisani protiv nas - rekao je Duljaj pred utakmicu koja se igra u ponedeljak od 15 časova u Novom Pazaru.