Autor: Informer.rs

10.11.2023.

06:40

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Na današnji dan: Eh, ta magla... Nebo progutalo Zvezdin san, Milan drugu šansu nije ispustio

Pre tačno 35 godina odigran je čuveni meč na "Marakani", koji mnogi navijači crveno-belih i dalje pamte kao jedan od najbolnjih poraza u istoriji trofejnog srpskog kluba. 
Utakmica je prema planu bila na programu prethodnog dana, 9. novembra, ali je zbog guste magle koja se nadvila na Beogradom prekinuta u 64. minutu i to u trenutku dok je Zvezda vodila sa 1:0 golom Dejana Savićevića.

Informer

 

Tadašnji sudija Diter Pauli je nakon konsultacija sa delegatima UEFA doneo odluku da se zbog izuzetno slabe vidljivosti na terenu duel prekine u 64. minutu i sutradan odigra potpuno nov meč, a rezultat se poništi.  
Ekipe su manje od 24 sata kasnije ponovo izašle na teren, a više snage i sreće na kraju su imali "rosoneri". 

Tog 10. novembra 1988. godine pred 90.000 navijača na "Marakani" crveno-beli su istrčali u sastavu: Stojanović, Ivanović, Vasilijević, Jurić, Najdoski, Radovanović, Šabanadžović, Đurović, Bursać, Stojković i Savićević. 

Na drugoj strani imali su nikad jaču ekipu "rosonera" predvođenu Maldinijem, Kostakurtom, Rajkardom, Van Bastenom, Barezijem, Karlom Anćelotijem, Gulitom i drugima. 

Ekipa iz Milana tako je zahvaljući "majki prirodi" dobila novu šansu i iskoristila ju je. U ponovljenoj utakmici, prvi u vođstvo stigao je italijanski tim pogotkom Marka van Bastena u 35. minutu. Ipak, izabranici Branka Stankovića samo četiri minuta kasnije su anulirali prednost rivala. Bio je to mat u dva poteza. Savićević je skoro na centru dobio loptu, potom se okrenuo i proigrao Dragana Stojkovića Piksija, koji je uhvatio polu-volej i zakucao loptu pod prečku golmana Galija za zemljotres na "Marakani".

Crvena zvezda - Milan

         penali 4:2 (1:1)

Grad: Beograd. Stadion: "Marakana". 

Gledalaca: 90.000. 

Sudija: Diter Pauli (Nemačka)

Strelci: Dragan Stojković 39 - Marko van Basten 35
Penali: Stojković, Prosinečki (Zvezda) - Barezi, Basten, Evani, Rajkard (Milan)
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Ivanović, Vasilijević, Jurić, Najdoski, Radovanović, Šabanadžović, Đurović (od 74. Prosinečki), Bursać (od 51. Mrkela), Stojković, Savićević.
Trener: Branko Stanković
MILAN: Gali, Tasoti, Maldini, Kostakurta, Barezi, Rajkard, Donadoni (od 46. Gulit), Evani, Manari (od 115. Kapelini), Van Basten.
Trener: Arigo Saki

U nastavku utakmice Milan je diktirao ritam i imao loptu u svom posedu, ali je Zvezda u poslednjim trenucima susreta mogla i do trijumfa. Fantastičnu priliku u 89. minutu imao je Mitar Mrkela, kada je presekao jednu loptu rivala i izbio pred Galija, ali je golman Milana bio brži od njega. 

Kako je rezultat ostao 1:1, baš kao što je bilo u prvoj utakmici u Milanu, pristupilo se izvođenju penala. Sigurni izvođači za crveno-bele bili su Piksi i Prosinečki, dok je udarce Savićevića i Mrkele odbranio golman Gali. Na drugoj strani nepogrešivi su bili Barezi, Basten, Evani i Rajkard, pa je Milan zakoračio u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, a kasnije te godine su i osvojili titulu prvaka Evrope.