10.11.2023.

12:59

Foto: Starsportphoto

Sport

Piksijev spisak za Bugare: Bez važnog šrafa u istorijskom meču!

Ono što smo mogli i da pretpostavimo, na spisku nema Sergeja Milinkovića Savića. On je povredio koleno u prvenstvenom meču u Saudijskoj Arabiji i još tada je rečeno da će biti neizvestan za mečeve državnog tima, jer mu predstoji pauza od dve, tri nedelje, ta informacija je kasnije dobila i potvrdu, takođe sa Bliskog istoka, a danas smo i zvanično videli da Piksi ne može da računa na njega.

Sa druge strane, na spisku je konačno Dušan Vlahović, kojeg zbog povreda nije bilo ni letos ni na poslednjem reprezentativnom okupljanju. I sam selektor je prokomentarisao kako mu nije jasno šta se to dešava sa telom napadača, ali da nije dobro. Asu Juventusa konkurenciju u napadu praviće Aleksandar Mitrović iz Al Hilala i Petar Ratkov iz Salcburga. Napadača Milana Luke Jovića nije bilo ni na širem spisku i moraće značajno da popravi formu ako misli makar na Evropskom prvenstvu da se nađe. 

Među onima koji će braniti čast Srbije u poslednjem kvalifikacionom meču za Evropsko prvenstvo nije nijedan fudbaler koji igra u Superligi Srbije. Na širem spisku bili su Vladimir Lučić i Stefan Mitrović iz Crvene zvezde, kao i Mihajlo Ilić iz Partizana, ali su sa sireg spiska otpisani. Tačnije, premešteni su u omladinsku reprezentaciju kod Ljubinka Drulovića. Sa šireg spiska otpisan je i Darko Lazović. 

Na spisku je ostao i golman Filip Stanković, kojem je ovo prvo okupljanje sa državnim timom Srbije. Sin legendarnog Dejana Stankovića brani ove sezone za Sampdoriju kao pozajmljen igrač Intera. 

Informer

 

Na kraju se Piksi odlučio za sledeće igrače: 

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Đorđe Petrović (Čelsi), Filip Stanković (Sampdorija)

Odbrana: Nikola Milenković (Fiorentina), Nemanja Gudelj (Sevilja), Miloš Veljković (Verder), Strahinja Eraković (Zenit), Strahinja Pavlović (RB Salcburg), Srđan Babić (Spartak Moskva)

Vezni red:  Andrija Živković (PAOK), Nemanja Radonjić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Ivan Ilić (Torino), Marko Grujić (Porto), Uroš Račić (Sasuolo), Saša Lukić (Fulam), Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Panatinaikos), Dušan Tadić (Fenerbahče), Lazar Samardžić (Udineze), Filip Đuričić (Panatinaikos)

Napad: Dušan Vlahović (Juventus), Petar Ratkov (RB Salcburg), Aleksandar Mitrović (Al Hilal).

Igrači će se u Sportskom centru u Staroj Pazovi okupiti u ponedeljak, a prvi trening odradiće toga dana u 18.00 časova. Srbiji je potreban makar bod, pa da i zvanično izbori plasman na kontinentalnu smotru, a da ne zavisi od ishoda drugih utakmica u grupi. Ova utakmica je istorijska, jer "orlovi" 24 godinu nisu bili na Evropskom prvenstvu. Ukoliko se plasira, Piksi će postati prvi selektor u istoriji koji je uspeo da odvede državni tim na vezana dva velika takmičenja.