Autor: Informer.rs

13.11.2023.

14:09

Foto: Starsportphoto

Sport

Oglasio se sudijski ekspert! Evo da li je Čukarički oštećen protiv Partizana!

"Brđani" su se žalili na suđenje i istakli su da je strelac odlučujućeg gola Mihajlo Ilić trebalo da bude isključen. Takođe naveli su i da je prekoračena pokazana nadoknada od pet minuta, dok je gol za trijumf "pao" u 96. minutu.

Iz Čukaričkog su osuli drvlje i kamenje, smatraju da je tokom utakmice bio priličan broj krupnijih sudijskih grešaka. Posebno su apostrofirali momenat kada je štoper Partizana Mihajlo Ilić udario bez lopte Bojicu Nikčevića, a prethodno je već imao žuti karton. "Brđani" su besni jer je sudija Danilo Nikolić oprostio karton igraču crno-belih, koji je kasnije doneo pobedu ekipi iz Humske.

Informer

- Ako je u ovom slučaju prekršaj za crveni karton treba da reaguje VAR soba. Ja na ovom snimku ne vidim da li je za žuti ili crveni karton, zavisi od intenziteta prekršaja, nesportskog ponašanja... Najčešće u tim situacijama odgurne napadač odbrambenog igrača ili on napadača, kada često bude kazneni udarac, onda niko ne analizira. Ali, kada je načinjen prekršaj nad igračem u odbrani, ne sećam se da je ikada ikome dodeljen žuti karton osim u situacijama koje pravila igre obavezuju sudiju, kada je udarac otvorenom šakom u predelu lica, nameran udarac... Onda su dužne sudije da opomenu ili daju crveni karton igraču koji je načinio prekršaj. Međutim, ovde postoji revolt igrača u odbranu, znači da ima nešto više, ukazuje da se nešto ozbiljno dogodilo. Ako ima elemeneta znači da je napravljen previd, a ako je igrač ostao u igri on zadržava sva prava kao i svi ostali. Za ovakve situacije dužni su ljudi iz VAR sobe, međutim u poslednje vreme nemamo mnogo poverenja u taj sistem. Svašta je moguće - kazao je za Informer.rs Rade Đurović, nekadašnji sudija.

Informer

Iz kluba sa Banovog Brda se žale i da je sudija Nikolić oprostio direktan crveni karton Aleksandru Šćekiću posle starta na Adetunđijem, kojeg je prvotimac Partizana nagazio. Nije se uključila VAR soba, a glavni arbitar smatrao je da je dovoljna kazna žuti karton.

- Igrač je u situaciji koja obećava i za onakav start na nogu protivnika je po pravilima igre predviđen crveni karton. Možda sudije nekad ne vide dobro, ali tu je VAR koji treba da signalizira i pritekne u pomoć. Ali na utakmicama kada neka odluka ide na štetu "velikih" klubova svedoci smo da se retko VAR oglašava, a u obrnutim situacijama da. Ovo je išlo na štetu "većeg" kluba, onda se ne reaguje. Inače, ono je brutalan start, može da dođe do teško povrede. 

Informer

Pokazana je nadoknada utakmice od pet minuta, a crno-beli su pobednički pogodak postigli minut nakon isteka, pa "Brđani" smatraju da su i zbog toga oštećeni. 

- Svaki sudija ima subjektivno pravo i pokriće za minut nadoknade posle pet minuta. Sudije su u obavezi da nadoknade izgubljeno vreme i u nadoknadi vremena. Da li ga je bilo ili ne to oni znaju. Opasno je kada ekipa primi pogodak.  Opet  bismo mogli da polemišemo o "velikim" i "malim" klubovima. Kada prime u nadoknadi vremena "veliki" onda je drama. Ovde je minut posle nadokande. Imaju osnova da se žale ljudi  iz Čukaričkog, ali i sudije lagano da pokriju svoju odluku sitnim odugovlačenjima. Razumem svaki klub i primedbu za vreme, ali to nigde neće dobiti uporište jer se ulazi u sferu subjektivnog prava.  Ali, kako naše prvenstvo više odmiče biće svega i svačega, pa se plašim da li će moći da se završi.