Autor: Informer.rs

15.11.2023.

12:50

Foto: Starsportphoto

Sport

Piksi na korak od rekorda! Ako padne Belgija, niko neće biti ispred njega!

Fudbalska reprezentacija Srbije igra prijateljski meč u  Luvenu protiv selekcije Belgije od 20.45. Ovaj meč nema takmičarski značaj, ali ukoliko "orlovi" stignu do trijumfa, Dragan Stojković Piksi će postati naš najuspešniji selektor od 1992. godine.

Susret protiv Belgije biće Piksijev 34. meč na klupi reprezentacije Srbije, ispred njega je samo Slobodan Santrač sa 43 utakmice. Biće potrebno još vremena našem selektoru da obori rekord legendarnog Sanija, ali večeras je u prilici da ispiše istoriju kada su pitanju pobede u vide procenata.

Radomir Antić je trenutno naš najuspešniji selektor. On je vodio Srbiju na 28 utakmica, ostvario je 17 pobeda, tri remija i osam poraza. To znači da je Antić pobedio u 60.71% mečeva kao kao glavni strateg reprezentacije.

Odmah iza njega je Dragan Stojković Piksi.  On je u 33 meča ostvario 20 pobeda, dok je sedam puta poražen, a odigrao je šest nerešenih mečeva. Njegov procenat u pobedama je trenutno 60.61%, a večeras je prilika da se to promeni.

Informer

Piksi je već ostvario više pobeda od Antića, ipak vodio je reprezentaciju na više susreta, tako da je statistika još uvek na strani jednog od naših najuspešnijih trenera svih vremena.

Iza trenutnog selektora je Slobodan Santrač koji je trijumfovao u 60.46% mečeva, dok Slavoljub Muslin pobedio u 53.33% utakmica. 

Takođe, Piksi bi uskoro mogao postati prvi selektor koji je odveo selekciju Srbije dva puta uzastopno na veliko takmičenje. To ćemo saznati u nedelju kada će naša reprezentacija odmeriti snage s Bugarskom u Leskovcu, a "orlovi" je dovoljan remi kako bi se to ostvarilo.

DA LI PIKSI OSTAJE NA MESTU SELEKTORA?

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi obavestio je danas javnost da će od 1. januara biti slobodan da razmatra ponude za posao, što nagoveštava mogući rastanak. 

Piksi je jedini selektor koji kompletirao sa reprezentacijom dva kvalifkaciona ciklusa, a reakcije na njegovu izjavu su odmah počele da se gomilaju.

Među prvima se javio njegov predhodnik  Ljubiša Tumbaković koji je u izjavi za "Informer" rekao da Dragan Stojković mora da ostane na klupi Srbije.

Informer

- Ne bi trebalo dozvoliti da Piksi ode. On ne da može, nego mora da ostane ako mislimo na dobrobit reprezentacije. Mnogo je važno imati kontinuitet u radu, a on je koliko-toliko u tome uspeo. Vezaće dva velika takmičenja, nećemo biti samo posmatrači, imaćemo za koga da navijamo. Piskijeva uloga u svemu tome je velika, hajde da konačno počnemo da vodimo računa o ljudima koji rade dobro - ističe Tumbaković.

Selektor Srbije nije više pričao na ovu temu, sada je fokus na utakmicu sa Belgijom, a zatim na veoma bitan okršaj s Bugarskom.

- Pred nama je veliki izazov, bez obzira što utakmica protiv Belgije nema rezultatski značaj. Igramo protiv jedne od najjačih reprezentacija ne samo u Evropi, već i na svetu. Imaju u svojim redovima igrače vanserijske klase i biće to dobar test za ono što nas očekuje u Leskovcu. Sa druge strane, reč je o prijateljskoj utakmici u kojoj će oba tima izvršiti puno izmena i proveriti što veći broj igrača. To je normalno ako se ima u vidu da i njih i nas odmah posle duela u Briselu očekuju mečevi za bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ne sumnjam da će utakmica biti  veoma interesantna za gledanje - rekao je selektor Dragan Stojković Piksi za sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Ostaje da sačekamo i da vidimo kako se situacija odvija i koliko dugo će Dragan Stojković Piksi biti glavni strateg "orlova".