Autor: Informer.rs

27.11.2023.

06:20

Foto: Tanjug/AP

Sport

Nestvarne brojke Erlinga Holanda - prvi stigao do 50 golova u Premijer ligi!

Kada se pravo niotkuda na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina pojavio napadač iz Norveške i postigao devet golova u pobedi nad Hondurasom, mnogi su u svoje "teftere" zabeležili ime Erilnga Holanda. Bilo je to pre samo četiri godine, Holand je tada nastupao za Molde, a već danas prošao je dalek put i važi za jednog od najboljih strelaca svih vremena. 

U Moldeu je nagovestio koliko može, u Salcburgu potvrdio talenat, brojke iz vremena u Dortmundu govore same o sebi, a potvrda da se radi o velemajstoru fudbalske igre stižu svakodnevno od kako je Holand obukao dres Mančester sitija. 

Poslednja u nizu stigla je u subotu kada je na programu bio veliki derbi između Mančester sitija i Liverpula. Pobednika nije bilo (1:1), a jedini gol za "građane" postigao je Erling Holand. Bio je to njegov 50. pogodak u Premijer ligi za tek nešto više od 14 meseci na Ostrvu čime je Norvežanin postao igrač koji je u najkraćem roku došao do te brojke. 

Informer

 

Erlingu Holandu bilo je potrebno svega 48 utakmica da postigne 50 golova u Premijer ligi. Dakle, matematika je jasna, Norvežanin postiže više od gola po meču i to u najjačem nacionalnom takmičenju na svetu. Iza sebe je, golom protiv Liverpula, ostavio plejadu strelaca i neke od najboljih fudbalera svih vremena. 

Rekord je do subote držao Endi Kol, bivši napadač Mančester junajteda ostao je upamćen kao prvi i jedini igrač koji je u Premijer ligi postigao devet golova na jednom meču. Bilo je to 1995. godine protiv Ipsviča, a ta utakmica pomogla mu je da posle 65 nastupa stigle do brojke 50. 

Meč više bio je potreban Alanu Šireru da postigne 50 golova u Premijer ligi. Legendarni napadač je, do dolaska Holanda, delio rekord po broju golova u jednoj sezoni upravo sa Endi Kolom. Širer je 1995. godine postigao 34, a sezonu ranije to je pošlo za rukom Kolu. Zanimljivo, i taj rekord je Holand uspeo da sruši pošto je u prvoj sezoni postigao 36 golova u dresu Mančester sitija. 

Informer

 

Holandu u leđa gleda i Rud Van Nistelroj koji je posle 68 mečeva postigao svoj 50. gol u Premijer ligi. Fernandu Toresu bilo je potrebno 72 utakmica, isto koliko i Mohamedu Salahu, a sledi Pjer Emerik Obamejang 79, Serhio Aguero 81, Tjeri Anri 83, Kevin Filips 83 i Dijego Kosta 85.