Autor: Informer.rs

29.11.2023.

06:40

Foto: partizan.rs

Sport

Na današnji dan: Jedna od najubedljivih pobeda Partizana, Zvezda izbušena

Duel večitih rivala pre tačno 61 godine odigran je na stadionu JNA, pred 50.000 navijača. Dvostruki strelci za crno-bele bili su Marko Valok, Branko Zebec, dok su po jednom mrežu tresli Stjepan Bobek i Todor Veselinović. 

Ovo je najubedljiva pobeda Partizana u Kupu nad večitimm rivalom iz Ljutice Bogdana. Zanimljvo, crno-beli su tih godina zabeležili još dva ubedljiva trijumfa nad Zvezdom, ali u prvenstvenim okršajima. Godinu dana ranije klub iz Humske je slavio sa 6:1, dok je dve sezone kasnije, u 13. prvenstvenom derbiju, bilo 7:1 za Partizan.

Dres crno-belih tada su branili Stojanović, Belin, Čolić, Z. Čajkovski, Stefanović, Jovanović, Valok, Veselinović, Bobek, Atanacković i Zebec, dok je ekipu sa klupe predvodio Antun Pogačnik. 

S druge strane, Zvezda je igrala u sastavu Krivokuća, Stanković, Zeković, Zlatković, Diskić, Đajić, Tomašević, Mitić, Ognjanov, Živanović, Vukosavljević, a tim je vodio trener Branislav Sekulić.

Crno-beli su od starta bila ofanzivniji i već do poluvremena rešili pitanje pobednika. Prvo je u 13. minutu Valok doveo svoj tim u vođstvo za veliku radost na stadionu JNA, da bi u 25. prednost duplirao Zebec. Crno-beli se tu nisu zaustvili već su do poluvremena još jednom zatresli mrežu večitog rivala, ponovo je precizan u 35. minutu bio Valok. 

Kako su završili prvo poluvreme tako je nastavljeno i drugo - goleadom beogradskih crno-belih. Igrao se 49. minut kada je Zebec svojim drugom golom na meču povisio na 4:0. Zvezda je posle četvrtog primljenog gola uspela da zaustavi nalet Partizana, ali samo do završnice meča kada su usledila još dva gola u njihovoj mreži. Bobek je u 80. minutu postigao pet pogodak, a tačku na goleadu stavio je Veselinović četiri minuta kasnije za konačnih 6:0. 

Partizan je tako ubedljivo stigao do svog drugog trofeja u tadašnjem kupu Jugoslavije. 

Partizan - Crvena zvezda 6:0 (3:0)

Grad: Beograd. Stadion: JNA. Gledalaca: 50.000. Sudija: V. Stefanović

PARTIZAN: S.Stojanović B.Belin, Čolić, Čajkovski, Stefanović, Jovanović, Valok, Veselinović, Bobek, Atanacković, Zebec

Trener: Antun Pogačnik. 

CRVENA ZVEZDA: Krivokuća, Stanković, Zeković, Zlatković, Diskić, Đajić, Tomašević, Mitić, Ognjanov, Živanović, Vukosavljević.

Trener: Branislav Sekulić