Autor: Informer.rs

30.11.2023.

06:40

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Na današnji dan: Bitka za Beograd i razbijena glava Huanita

Pre tačno 46 godina naša selekcija je na "Marakani" odigrala odlučujući duel sa "crvenom furijom" za plasman na Mundijal 1978. u Argentini, ali ga je neslavno završila. 

Našem timu trebao je trijumf od najmanje dva gola razlike, dok je gostima odgovarao i minimalan poraz. Španci su na kraju slavili pogotkom Rubena Kana u 71. minutu, ali je utakmica ostala u senci rata na terenu i razbijene glave španskog reprezentativca. 

Informer

 

Uprkos hladnom novembarskom danu na "Marakani" se okupilo preko 65.000 navijača u nadi da će jugoslovenski reprezentativci ostvariti cilj. Ali i sa željom da se osvete gostima za neprijatan doček koji su naši igrači imali u prvoj utakmici odigranoj na Pirinejima. Domaća publika napravila je paklen ambijent, toliko da su se gosti morali da zagrevaju u svlačionici, plašeći se da ne budu pogođeni nećim sa tribina.

Na klupi našeg tima sedela je svojevrsna tročlana selektorska komisija koju su činili Marko Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec. Ekipu je kao kapiten predvodio Ivica Šurjak, dok je na desnom krilu bio Danilo Popivoda, iza njih braća Safet i Sead Sušić, a u samom špicu visoki Miodrag Kustudić.

Ekipe su ratnički nastrojene izašle na teren, od prvog minuta igralo se izuzetno grubo sa čestim prekidima, a plan našeg tima bio je da dugim loptama u kaznenom prostoru pronađe odličnog skakača Kustudića, ali takva igra nije dala nikakve rezultate, pa se na odmor otišlo 0:0. U istom ritmu nastavili se i u drugom, a onda se sve promenilo u 71. minuru, kada je Ruben Kano posle centaršuta Kardenonjose na drugoj stativi uhvatio volej i savladao golmana Ivana Katalinića za muk na "Marakani". 

Selektor "furije" minut kasnije odlučio je da napravi izmenu i iz igre izvede Huna Gomeza popularnog Huanita, ali ni slutio nije da će taj njegov potez izazvati haos. Dok je španski igrač prilazio svojoj klupi okrenuo se prema publici i isprovocirao ih pokazujući palac na dole. U tom trenutku jedna boca doletela je sa zapadne tribine i pogodila Huanita pravo u glavu.

Informer

Španski reprezentativac Huanito provocirao navijače na "Marakani" pokazujući palac na dole

Reprezentativac "furije" pao je na teren, okrvavljene glave, nakon čega je nastao opšti metež na terenu. Došlo je i do koškanja na terenu i guranja među igrača i činilo se da će utakmica biti prekinuta. Ipak, pošto je provokator Huanito na nosilima odnet u svlačionicu, meč je nastavljen i na kraju završen trijumfom Španaca, dok se naša reprezentacija oprostila od odlaska na Mundijal.

Tako je nastala priča o "bici za Beograd", kako su španski mediji pisali tada, a i danas, o čuvenoj utakmici na "Marakani" u kojoj je Huanito dobio flašu u glavu. Inače, španski reprezentativac je 15 godina posle tog meča u Beogradu, tačnije 2. aprila 1992. godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći blizu Toleda. 

Grad: Beograd. Stadion: "Marakana". Gledalaca 65.000. Sudija: Kenet Brns (Engleska)
Golovi: Ruben Kano 71. minut. Žuti kartoni: Boljat, Mužinić - Ruben Kano, Huanito, Marselino, Migeli

Jugoslavija: Katalinić, Hatunić, Boljat, Stojković, Trifunović, Mužinić, Popivoda (Halilhodžić od 62. minuta), Safet Sušić, Šurjak, Sead Sušić (Vukotić od 62. minuta), Kustudić
Selektor: Marko Valok

Španija: Miguel Anhel, Marselino, Miguelito, San Hose, Kamaćo, Leal, Piri (Olmo od 15. minuta), Asensi, Kardenoza, Huanito (Dani od 75. minuta), Ruben Kano
Selektor: Ladislav Kubala