Autor: Informer.rs

05.12.2023.

10:45

Foto: profimedia

Sport

Srbijo pazi se! Engleska ima "Zlatnog dečka"

Džud Belingem je treći engleski igrač koji je osvojio ovu prestižnu nagradu posle Vejna Runija 2004. godine i Rahima Sterlinga 2014 godine. 

On je rušio rekorde cele sezone i pretekao je veliki broj kandidata u ovoj trci, uključujući Džamala Musijalu iz Bajern Minhena, Aleksandra Baldea iz Barselone, Ćavi Simonsa iz Lajpciga i Antonija Silvu iz Benefike.

Informer

Nakon dodele nagrada, mladi vezista je zasluge pripisao bivšem velikanu Engleske i Mančester junajteda, Runiju.

- Pokušavam da moj tim i moju zemlju učinim najboljim na svetu, a da to uspete morate i vi da budete najbolji. Mislim da je Runi imao najveći uticaj na moje odrastanje, pa se zbog njega trenutno nalazim ovde. Posvetio mi je dosta vremena i kroz igru sa njim sam dosta naučio. Igrao sam sa mnogo kvalitetnih igrača Engleske, pa sam od njih "ukrao" neke taktike - izjavio je Belimgem.

Priznanja su počela da se ređaju kao na traci za mladog Engleza, pošto je Belingemu u oktobru uručen trofej za najboljeg mladog igrača sveta na ceremoniji dodele "Zlatne lopte".

Informer

Kako je Srbija na Evropskom prvenstvu naredne godine u Nemačkoj u grupi C sa reprezentacijom Engleske, više je nego jasno koliki će problem imati naši defanzivci da sačuvaju zvezdu španskog giganta.

Selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, na žrebu za EP u Hamburgu je prokomentarisao kako ovaj meč neće biti jednostavan sa obzirom da imaju najboljeg igrača na svetu.

Informer

- Englezi imaju odličan kvalitet i tu nema priče. Imaju Belingema koji je eksplodirao ove sezone, taj dečko ima samo 20 godina a igra tako zrelo. Čini čuda. On će biti najbolji na svetu - ako već nije. Ali i drugi igrači su im odlični - izjavio je Piksi. 

Informer

Mladi fudbaler je profesionalnu karijeru započeo u Birmingem Sitiju, gde je postao najmlađi igrač koji je debitovao za klub sa 16 godina. Brzo je postao starter, ali i miljenik navijača. Englez je pre prelaska u Real Madrid, bio igrač Borusije Dortmund i u toj sezoni proglašen je za najboljeg igrača Bundes lige.

U leto 2023. za transfer u Real je plaćen 103 miliona evra, a njegov ugovor je na snazi do 2029. godine.

Brzo se prilagodio na život u Španiji, postavši ključni igrač ekipe Karla Anđelotija. Pretekao je Kristijana Ronalda i Alfreda Di Stefana postigavši 14 golova u prvih 15 utakmica za Real Madrid.