Autor: Informer.rs

05.12.2023.

12:30

Foto: EPA Images

Sport

Lopta za EURO 2024. imaće ugrađen poseban čip!

Evropska fudbalska unija (UEFA) u saradnji sa proizvođačem sportske opreme "Adidas" promovisala je loptu kojom će se igrati sve utakmice na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj sledeće godine.

Ona nosi naziv "Fuzballibe", što u prevodu "ljubav prema fudbalu". Pretežno je bela, sa trouglastim šarama po sebi u crnoj, žutoj, crvenoj i zelenoj boji, dok je logo EP plav. Dizajneri garantuju preciznost, brzinu i tačnost kod pasova.

Ono što je posebno zanimljivo i drugačije u odnosu na prethodne lopte jeste što će ova u sebi imati ugrađen poseban čip. To će pomoći da se stekne uvid u svaki element njenog kretanja i doprineće da arbitri, kako oni na terenu, tako i oni u VAR sobama, donesu ispravne odluke.

Informer

Fuzballibe

Naime, najveća korist mikročipa biće kod utvrđivanja ofsajd pozicija i igranja rukom.

"Ova potpuno nova tehnologija radiće u tandemu sa onom koja prati kretanje udova fudbalera, što omogućava kreiranje 3D snimaka u realnom vremenu. Mikročip će omogućiti VAR sudijama da naprave kompjuterizovanu sliku, koja tačno pokazuje u koji deo tela je lopta udarila igrača. Takođe, moći će da se vidi i u kom momentu je fudbaler došao u kontakt s loptom i njegovu kretnju, što obezbeđuje izuzetno precizne odluke kod ofsajda", navodi "Tajms".

Zvaničnici UEFA ostali su impresionirani kada su videli novu tehnologiju i lično se uverili u procenat njene tačnosti. Poluatomatski sistem se dosad koristio za određivanje ofsajda, a bivši italijanski sudija Roberto Roseti otkrio je da je to više nego prepolovilo vreme za donošenje odluke.

Informer

Manuel Nojer

Predsednik Sudijskog komiteta FIFA, čuveni Pjerluiđi Kolina, potvrdio je nedavno da će se ova nova tehnologija koristiti i na Svetskom klupskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji.

Podsetimo, Evropsko prvenstvo u Nemačkoj biće održano od 14. juna do 14. jula u deset gradova. Finale je predviđeno na Olimpijskom stadionu u Berlinu.