Autor: Informer.rs

10.12.2023.

13:26

Foto: Tanjug/AP

Sport

Ljudi, da li je moguće!? Mundijal će se igrati na 48 stepeni!?

Bin Turki Al Fejsal je u intervjuu za BBC rekao da to što je Katar prošle godine morao da organizuje Mundijal u novembru i decembru, ne znači da će to biti slučaj i za 12 godina kada Saudijci budu domaćini.

- Uveliko razmatramo mogućnosti koje su pred nama kada je odigravanje prvenstva na leto u pitanju“, odgovorio je princ Abdulaziz kada je novinar konstatovao da ćemo ponovo imati turnir usred klupske takmičarske sezone.

Svetsko prvestnstvo u Kataru bio je prvi takav slučaj u 92 godine dugoj istoriji turnira, ali je vrlo moguće i da ostane usamljen i nakon 2034. godine.

- Iskreno, zašto ne razmotriti mogućnosti? Mi se bavimo time - poručio je Abdulaziz.

Nije poznato da li bi se igralo na stadionima koji bi bili pokriveni i klimatizovani, a ostaje da se vidi koliko je realna ova ideja.

Jedno je sigurno - temperature u Saudijskoj Arabiji u letnjem periodu dostižu i 48 stepeni, pa se i igrači i navijači nadaju da niko nije toliko "blesav" da ne uzme to u obzir. Upitno je i gde bi se treniralo, a ne samo gde bi se igrale utakmice.

Upitno je i kako bi tolike temperature podneli navijači koji nisu navikli na takve vremenske uslove. 

Bilo kako bilo, vredi istaći da tri stadiona gradi kraljevska porodica za potrebe Kupa Azije 2027. godine, a da je za FIFA svetsko prvenstvo potrebno 14 stadiona minimalnog kapaciteta od 40.000 mesta.

Pred Mundijal 2022. godine u Kataru zabeležen je ogroman broj žrtava na gradilištima, uz konstantna kršenja prava radnika koji su dovođeni iz celog sveta.

- Znate kako, ja mogu da vam garantujem da se to neće ponoviti! Imamo deset godina da radimo na tome, uveliko su počeli radovi na nekoliko stadiona, a pred nama je još dovoljno vremena da sve uradimo kako treba. Adaptiramo i stadione koje imamo, tako da neće biti potrebno mnogo radova na izgradnji novih! Saudijska Arabija već godinama održava velike događaje u svim sportovima i da nikada niko nije bio diskriminisan, niti maltretiran, a to neće biti ni homoseksualci na Svetskom prvenstvu 2034. godine - poručio je princ Abdulaziz bin Turki Al Fejsal.