Autor: Informer.rs

11.12.2023.

12:31

Foto: EPAIMAGES

Sport

Đirona gazi u Španiji, a mogla bi da ostane bez Lige šampiona?

Đirona će, kako trenutno stvari stoje, ako se i ne domogne titule, završiti sezonu na nekom od mesta koja vode u Ligu šampiona, a dovoljno joj je da bude barem na četvrtom mestu.

Međutim, postavlja se pitanje da li kao filijala Mančester sitija može da igra u elitnom takmičenju ako u njemu budu i "građani". 

Informer

Đirona je 2017. godine postala deo "City Football Groupa", UEFA tada nije imala ništa protiv toga da jedna grupacija drži više klubova. Vlasnici Sitija finansijski pomažu Đironi, ali i kadrovski. Prema pravilu UEFA dva kluba koji imaju iste većinske vlasnike ne smeju da učestvuju u istom takmičenju. Međutim, kada su u pitanju Siti i Đirona pravila bi mogla da se zaobiđu, jer "građani" drže 47 odsto  deonica španskog kluba. Međutim, predsednik kluba je Pere Gvardiola, brat Pepa Gvardiole, pa ako žele da igraju u Ligi šampiona, svi članovi uprave koji imaju veze sa Sitijem moraju da napuste klub. Takođe, Siti i Đirona moraju da ograniče trgovanje igračima, kako bi dokazali da među njima nema saradnje kojom krše pravila. 

Informer

Inače, Lajpcig i Salcburg bez problema zajedno igraju u  Ligu šampiona, a pre tri godine Milan i Lil su igrali jedan protiv drugog u Ligi Evrope, iako su imali istog vlasnika. UEFA nije pronašla nikakvo kršenje pravila.