Autor: Informer.rs

17.12.2023.

11:31

Foto: EPA

Sport

Šokantno otkriće Faruka Hadžibegića: Radovan Karadžić nam je bio psihijatar! Spomenuo i Piksija!

Nekadašnji bosanski fudbaler i kapiten poslednje generacije jugoslovenskog nacionalnog tima, Faruk Hadžibegić (66), dao je šokantan intervju za hrvatske medije u kojem je otkrio da je bivši političar Radovan Karadžić (78) svojevremeno psihološki pripremao fudbalere Sarajeva!

Sve to dešavalo se pre početka rata devedesetih. Poznato je da je Karadžić po struci psihijatar, a Hadžibegić sada otkriva i kako su izgledale seanse fudbalskog kluba Sarajevo dok je Karadžić radio sa timom sa "Koševa".

Informer

- Karadžića je predsednik Sarajeva Svetozar Vujović angažovao da kao psihijatar radi sa nama fudbalerima. To su bile seanse, kako bi nas, kao, motivisao. Stalno je govorio o partiji, Titu, Sutjesci, Neretvi, a jedna od seansi bila je sa Titovim psom Reksom. Psom koji je spasio maršala na Tjentištu kad je pala bomba u blizini Vrhovnog štaba. Dok bi Karadžić to pričao, mi fudbaleri trebalo je da zaspimo u dvorani, da bi seansa uspela. Nama se, naravno, žurilo da igramo karte i uvek bi neko od nas posle nekoliko minuta zalajao. Onda bi Karadžić rekao: "Dobro, pas je zalajao, seansa je uspela, igrači su se probudili iz hipnoze" - otkriva Hadžibegić jednu od anegdota u intervjuu za "Večernji list".

Informer

Ovaj legendarni as, koji je tokom trenerske karijere radio u brojnim zemljama i između ostalog, bio selektor Crne Gore i Bosne i Hercegovine, govorio je i o čuvenom Mundijalu 1990. godine i penal seriji protiv Argentine u četvrtfinalu.

Meč je ostao upamćen po tome što je Dijego Armando Maradona promašio penal u penal seriji, odnosno, odbranio mu ga je Tomislav Ivković.

Međutim, "gaučosi" su prošli dalje, zbog toga što jedanaesterce nisu realizovali upravo Hadžibegić, Dragoljub Brnović i sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

Informer

Otkrio je Faruk anegdotu vezanu i za to.

- Da sada mogu da vratim vreme, verovatno ne bih drugačije šutirao taj penal. Šut je bio zaista dobar, ali Gojkočea je sjajno odbranio. Šutirao sam mnogo penala u životu i malo sam ih promašio. Što se tiče tih penala protiv Argentine, samo su se trojica igrača javila sami da šutiraju. To smo bili Stojković, Brnović i ja. I sva trojica smo promašili - priseća se Hadžibegić.