Autor: Informer.rs

18.12.2023.

06:40

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Svet se poklonio Mesiju, Argentina dočekala "boginju"

"Gaučosi" su pre tačno godinu dana u finalu Svetskog prvenstva u Kataru pobedili selekciju Francuske na penale 4:2, pošto je posle 120 minuta igre bilo 3:3. Južnoamerička selekcija predvođena Lionelom Mesijem tako je posle 36 godina dočekala da ponovo postane vladar planete, pošto su prethodno bili najbolji 1986, kada ih je do titule vodio legendarni Dijego Armando Maradona.  

Informer

Mesi postiže vodeći gol za Argentinu

Fantastični argentinski "čarobnjak" je tako dočekao da u svojoj 35. godini konačno prigrli "zlatnu boginju", na koju je čekao od 2006. kada je prvi put zaigrao za nacionalni tim na Mundijalu. 

Izabranici selektora Lionela Skalonija su fantastično otvorili finale na krcatom stadionu "Lusail" u Kataru. Pogodio je upravo Mesi iz penala u 23. minutu, da bi u 36. Anhel Di Marija udvostručio prednost i činilo se da Francuskoj, tada aktuelnom svetskom prvaku sledi potop. Nemoćni su delovali "trikolori" na terenu, ništa nije mogao da uradi njihov napadački trio Kilijan Mbape, Antoan Grizman i Olivije Žiru. S druge strane,

Informer

Kilijan Mbape vratio Francusku u život

Argentinci su igrali smireno i hladnokrvno sve do završnice, kada je do tada neprimetni Mbape za samo minut uspeo da režira neverovatnu dramu. Napadač Pariz Sen Žermena je prvo u 80. minutu smanjio iz jedanaesterca, da bi već u narednom napadu svoje ekipe i poravnao rezultat za šok argentinski navijača na "Lusailu". Usledila je drama,obe ekipe jurile su pobednički gol, ali kako do toga nije došlo, usledili su produžeci. 

U dodatnih pola sata igre, Argentinci su ponovo prvi stigli do prednosti i to ponovo preko Mesija. Ipak, radost "gaučosa" trajala je samo deset minuta, jer je tadašnji saigrač Mesija iz PSŽ, Mbape postigao svoj treći gol, čime je ostavio Francusku u životu i odveo meč u jedanaesterce. 

Informer

Fudbaleri Argentine najbolji na svetu

U penal lutriji, južnoamerička selekcija je bila nepogrešiva. Precizni su bili redom Mesi, Paulo Dibala, Leandro Paredes i Gonzalo Montijeles. S druge strane, golove za aktuelne svetske šampione postigli su Mbape i Kolo Muani, dok su tragičari bili Orelijen Čuameni koji je šutirao poreg gola, dok je udarac Kingslija Komana odbranio golman Emilijano Martinez, posle čega je cela Argentina počela da slavi istorijski uspeh.

Svetska titula slavila nedeljama u Argentini, a posebno je spektakularan bio doček u Buenos Ajresu, gde je nekoliko miliona ljudi izašlo na ulice da pozdravi Mesija i družinu.