21.12.2023.

15:55

Foto: AP PHOTO

Sport

Superliga stupa na scenu: Evo ko ne želi da učestvuje

Otkako je Evropski sud pravde danas zaključio da su propisi UEFA i FIFA nezakoniti, digla se velika pometnja među čelnicima evropskog fudbala ali i onima koji taj sport prate. Krenule su kritike povodom toga da će se važnost domaćih prvenstava izgubiti, ali i spekulacije na račun klubova koji neće bespotrebno da umaraju svoje papreno plaćene igrače. Šire se glasine da će liga zaživeti tek kada se budu "bacile" velike pare na sto ispred čelnika evropskih klubova. 

Informer

 

Odmah su se oglasili čelnici Mančester junajteda. Kako prenose tamošnji mediji, saopštili su da ne žele da se takmiče, jer planiraju da učestvuju samo u utakmicama pod ingerencijom Evropske fudbalske unije (UEFA).
"Naša pozicija se nije promenila. Ostajemo predani nastupima u UEFA-inim takmicenjima, ostalim organizacijama i udruženjima pre nego što prokomentarišemo nešto više", rekli su iz Mančester junajteda.
Slično su reagovali i iz Bajerna, a u izjavi za "Bild" o tome je govorio izvršni direktor Bavaraca Jan-Kristijan Dresen.
- Jasno je da su svi zatvorili vrata Superligi. Takvo takmičenje bi predstavljalo napad na važnost domaćih takmičenja i ceo evropski fudbal - rekao je Dresen.  

Informer

 

Evropsku Superligu u aprilu 2021. godine pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za manje od 48 sati. Od tog projekta još uvek nisu odustali, Barselona i Real Madrid. Dok na čelu sa Atletiko Madridom, španski klubovi Valensija, Granada, Majorka, Osasuna, Levante, Betis, Rajo Valjekano i Sporting izričito se protive igranju u Superligi. 
„Evropska fudbalska porodica ne želi da bude deo Superlige. Nemačka, Engleska, Italija, Francuska i Španija (osim Reala i Barselone) ne žele Superligu. Mi se zalažemo za zaštitu očuvanja domaćih prvenstava i održavanja kvalifikacija za evropska takmičenja na temelju ostvarenih rezultata", saopštio je madridski Atletiko.