Autor: Informer.rs

22.12.2023.

10:49

Foto: Starsportphoto©

Sport

FSS izdao hitno saopštenje zbog Superlige! Evo koga su podržali!

Fudbalski savez Srbije oglasio se saopštenjem u kojem je javno podržao Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) u slučaju "Superliga"!

Sud je juče doneo odluku da UEFA i FIFA nemaju nikakvu mogućnost da stopiraju formiranje novog međunarodnog takmičenja, ali utisak je da je sve manje klubova u ovom momentu za to raspoloženo. Za tu ideju i dalje su Real Madrid i Barselona, dok su ostali skeptični da to može uopšte da se realizuje.

Tim povodom oglasio se i Fudbalski savez Srbije i stao na stranu UEFA i Aleksandra Čeferina, koji je nedavno bio gost rukovodstva srpske kuće fudbala.

"Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju "Superliga", Fudbalski Savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA. Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara", navode iz FSS.

Informer

Navodi se dalje da je fudbal sport koji pripada svima i da se svi zalažu da niko u Savezu nije za formiranje alternativnih takmičenja.

"Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu. Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja “elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane “Superlige” otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih", dodaju iz FSS.

Informer

Za kraj, čelnici FSS naglašavaju da će i dalje biti uz UEFA.

"FSS smatra da "Superliga" nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija. Takmičenje se podrazumeva da bude zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide", dodaju iz FSS.

Tagovi: