Autor: Informer.rs

27.12.2023.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Savićević postao selektor Jugoslavije!

Mali broj igrača uspeo je u Srbiji da stekne poštovanje kakvo uvažava Dejan Savićević. Tokom igračkih dana bio je omiljeni među navijačima svih klubova, iako je veći deo svoje "domaće karijer" proveo u Crvenoj zvezdi. A tek nekoliko meseci nakon što je završio sa igranjem fudbala dres je zamenio za odelo i postao selektor Jugoslavije. Desilo se to, baš na današnji dan 2001. godine. 

Naime, nakon dugo previranja u Fudbalskom savezu Jugoslavije odlučeno je da na mesto selektora bude postavljen upravo Savićević.

Nekoliko meseci je reprezentacija čekala novog selektora, kao prvi favorit pominjao se Dušan Bajević, ali zbog obaveza u grčkom PAOK-u nije mogao da preuzme nacionalni tim. Nakon njega, u vezu sa reprezentacijom dovođeni su Ljupko Petrović, Vladislav Bogićević i Dimitrije Davidović. Ipak, za novog selektora izabran je Dejan Savićević. 

Informer

 

Pre samostalnog posla na klupi Jugoslavije, Dejan Savićević je zajedno sa Vujadinom Bošković i Ivanom Đurkovićem izabran u selektorsku komisiju reprezentacije koja je nasledila Milovana Đorića. 

Savićević je 27. decembra 2001. godine preuzeo dužnog selektora, ali nije uspeo da odvede Jugoslaviju na Evropsko prvenstvo u Portugaliju 2004. Nakon poraza od Azerbejdžana Savićević je podneo ostavku, a na klupi reprezentacije nasledio ga je Ilija Petković.