Autor: Informer.rs

31.12.2023.

07:15

Foto: AP/Photo

Sport

Na današnji dan: Rođen je jedan od najvećih fudbalskih trenera!

Legenda čije ime je sinonim za uspehe i zlatan period moćnog Mančester junajteda rođena je u okrugu Glazgova pod nazivom Govan.

Odrastao je u radničkoj porodici, a otac mu je bio zaposlen na obližnjem brodogradilištu. Odrastao je sa mlađim bratom Martinom, koji je takođe zavoleo fudbal i igrao ga profesionalno.

Informer

Ser Aleks Ferguson

Aleks je svoju igračku karijeru započeo u Harmoni Rou Bojs klubu u Govanu, pre nego što je napredovao u ekipu Dramčepel koja je bila na glasu kao sjajna školica mladih fudbalera. Za to vreme je i izučavao zanat u fabrici alata.

Nosio je dres nekolicine škotskih klubova među kojima su najpoznatiji Danfermlin i Rendžers.

Tokom sezone 1965/66 poneo je zvanje najboljeg strelca šampionata Škotske, a afinitete prema trenerskom poslu je pokazao dok je još nosio kopačke i štucne.

Prvi posao u "sakou i kravati" dobio je u Istočnom Stirlingširu i Sent Mirenu. Vrlo brzo je napredovao i stigao do klupe Aberdina, sa kojim je osvojio čak tri šampionata Škotske, četiri Kupa i  Kup pobednika Kupova 1983. Nacionalni tim "gajdaša" preuzeo je po smrti Džoka Štajna i odveo ih na Svetsko prvenstvo 1986.

Informer

 

Iste godine, u novembru, zlatnim slovima ispisane su stranice fudbalske istorije - tada je preuzeo Mančester junajted.

Tokom 26 godina na klupi "crvenih đavola" osvojio je 38 trofeja - 13 titula Premijer lige, 5 FA Kupova i dva "ušata" pehara namenjena osvajaču Lige šampiona.

Preki stručnjak, poznat po nervoznom žvakanju žvake pored aut linije je trener koji je najduže predvodio slavni Mančester junajted. Ferguson je u zasluženu penziju otišao 2013. u velikom stilu - osvajanjem titule Premijer lige.

Tokom karijere demonstrirao je imponzantan "njuh" za talente, pa je tako bio žestoko kritikovan kada je šansu u prvom timu dao klincima Geriju i Filu Nevilu, Dejvidu Bekamu, Polu Skolsu i Nikju Batu - poznatijima kao "Fergijevo leglo".

Informer

Bekam u dresu Junajteda 2001.

Ne bi se mogli pobrojati svi fantastični potezi koje je pravio dok je sedeo na klupi Junajteda i svi igrači koje je otkrio široj javnosti.

Kroz čitavu karijeru je bio poznat kao autoritativan, strog i prek trener koji je često kritikovan zbog takvog stila rada.

Često su njegove izjave krasile naslovnice mnogih novina zbog njegovog "sirovog" i iskrenog načina izražavanja. Ovde valja spomenuti kultnu izjavu na kraju sezone u kojoj su "đavoli" ostali bez trofeja.

- Nisam plaćen da paničim pa neću to raditi. Imali smo neke loše startove sezone. Međutim, moj najveći izazov nije ono što se trenutno dešava. Moj najveći izazov je izbacivanje Liverpula iz njihove je*ene kuće i to možete da objavite - rekao je 2002. Ferguson

Izuzetno je drag i ovdašnjim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu zbog načina na koji se ophodio prema Nemanji Vidiću. Srpski fudbaler je više puta prepričavao prvi susret sa trofejnim trenerom.

- Kada sam prvi put stigao u Mančester, on me je čekao na aerodromu i odveo me je do hotela. Nosio je moje torbe pa sam pomislio "je li ovaj lud, šta je ovo?!" i svima sam prepričavao tu scenu - pričao je Vidić o Fergusonu.

UČINAK ALEKSA FERGUSONA NA KLUPI JUNAJTEDA:

Utakmica: 1.500

Pobeda: 895

Remija: 338

Poraza: 267