01.01.2024.

15:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Trenerska vrteška u Superligi! Evo koji klubovi su ove sezone menjali šefa struke

Ne kaže se uzalud da u fudbalu postoje samo dve vrste trenera - oni koji su smenjeni i oni koji će tek biti smenjeni. U Superligi je ta izreka potvrđena, s obzirom da je ove sezone promenjeno čak 17 stratega, a nije isključeno da se tokom zimske pauze ta brojka i dodatno poveća.

Verovali ili ne, jedino su Igor Duljaj (Partizan), Žarko Lazetić (TSC), Marko Savić (Voždovac) i Nebojša Jandrić (IMT) uspeli od letos da se zadrže na kormilu svojih klubova.

Da krenemo od aktuelnog šampiona Crvene zvezde, koja je krajem maja pompezno promovisala novog šefa stručnog štaba Baraka Bahara. Očekivalo se da će Izraelac doneti nešto novo, dovedena su mu skupocena pojačanja i verovali su svi na "Marakani" da će biti konkurentni u Ligi šampiona.

Informer

Barak Bahar

Međutim, crveno-beli su podbacili, osvojili su samo jedan bod u najjačem takmičenju i nisu uspeli da obezbede ni Ligu Evrope. Imali su i nekoliko kikseva u prvenstvu, a poraz od Partizana u 171. večitom derbiju (2:1), kada je ispuštena jesenja titula, označio je i kraj Baharovog mandata.

U smiraj 2023. godine palicu je preuzeo povratnik. Stigao je spasilac u vidu ljubimca "delija" Vladana Milojevića, od kojeg se očekuje da makar ponovi ono što je uradio u prvom mandatu.

Informer

Vladan Milojević

Mira nije bilo ni u Čukaričkom, koji je minulu sezonu završio na trećem mestu sa Dušanom Kerkezom na klupi i obezbedio istorijsko učešće u grupnoj fazi Lige konferencija. Međutim, već nakon 4. kola Superlige došlo je do promene i poverenje je dobio nekadašnji kapiten Igor Matić.

U Evropi nije osvojen nijedan bod, dok u prvenstvu "brđani" zauzimaju četvrtu poziciju. Rukovodstvo nije time zadovoljno, pa je tokom zimske pauze usledio rastanak i sa Matićem.

Informer

Igor Matić

I Vojvodina je tokom jeseni bila prinuđena da menja. Očajan start sezone potpisao je otkaz Radosavu Bataku, a dolazak Ranka Popovića, dočekan je s velikim optimizmom na "Karađorđu".

Stručnjak koji ima značajno internacionalno iskustvo krenuo je da radi sa "lalama" već od 3. kola, a prvi deo šampionata završili su tek na sedmoj poziciji. Iako je uprava bila zadovoljna trenerom, on je ipak odlučio da prihvati ponudu japanske Kašime.

Informer

Ranko Popović

Za njegovog naslednika Novosađani su imenovali crnogorskog stratega Božidara Bandovića, koji je zanat počeo da peče u Grčkoj, a potom je radio i u Azerbejdžanu, na Tajlandu, Indiji i Vijetnamu.

Interesantna situacija dogodila se na "Čairu". Bivši fudbaler Nikola Trajković dobio je letos poverenje da vodi niški Radnički, ali rezultati nisu bili u skladu sa očekivanjima.

Informer

Nikola Trajković

U finišu polusezone angažovan je Slavoljub Đorđević, koji je uspeo čak da pobedi i lidera Partizan (2:1), a onda su pre nekoliko dana usledile promene u užem rukovodstvu. Za novog sportskog direktora imenovan je Bratislav Ristić, a upravo na njegovo insistiranje na klupu je vraćen i Nikola Trajković.

Ono što je prilično odjeknulo u fudbalskoj javnosti jeste informacija da je Novi Pazar poslednjeg dana 2023. saopštio da Siniša Dobrašinović nije više šef stručnog štaba. Pogotovo zbog činjenice da su plavo-beli jako dobro odigrali polusezonu i završili je na visokom petom mestu.

Crnogorac je od 5. kola radio na stadionu kraj Jošanice, gde je zamenio Dragana Aničića, a ostaje da vidimo koga će sada uprava Novopazaraca imenovati za kormilara.

Informer

Siniša Dobrašinović

Drastičnih promena bilo je i u Napretku, gde je letos krenuo Dragan Perišić, na kratko nastavio Mladen Dodić, a završio Vladimir Gaćinović. Ista situacija viđena je u pančevačkom Železničaru, pošto su se redom menjali Predrag Rogan, Aleksandar Linta i Nenad Mijailović, dok je umesto Dejana Joksimovića u kragujevački Radnički stigao Feđa Dudić.

U srpski fudbal se, u finišu jeseni, vratio Nenad Lalatović, zamenio je Aleksandra Keržakova u subotičkom Spartaku, a iskusni Tomislav Sivić preuzeo je palicu u Mladosti iz Lučana od Igora Savića.

Informer

Nenad Lalatović

Turbulentno je bilo i u Radniku. Trener Zoran Ljubinković zadržao se do 15. kola, kada ga je nasledio Milan Milanović, ali postoji mogućnost da Surduličani tokom zimske pauze ponovo promene šefa struke.